Седем години след ресторантите дигиталният пътеводител "Лист" пуска приложение, в което са включени 600-те най-добри сладкари от около 60 страни, предаде Франс прес. Това ще е първият "световен гид" на майсторите на сладки изкушения, които "водят хорото в гастрономията".
"Лист", известен с класацията си на 100-те най-добри ресторанти в света и с приложение, включващо около 30 000 ресторанти, ще локализира сладкарници, чайни, пекарни и кафенета.
"Това е премиера, никой не е правил световен гид на сладкарниците", заяви пред АФП главният изпълнителен директор на "Лист" Елен Пиетрини, която преди е работила за престижната британска класация "50 Бест" (50 Best), основен конкурент на "Лист".
Според нея сладкарството е "модерен начин на дегустация" и "много шеф сладкари водят хорото в гастрономията в този момент" по отношение на отношенията с производителите, сезонността и икономическата, и социална отговорност.
"Фактът, че сладкишите са достъпно удоволствие, е в полза на това увлечение", коментира пред АФП Йорг Зиприк , съосновател и главен редактор на "Лист", добавяйки, че "сладкарството е най-важната тенденция", сред тези, които дигиталното издание наблюдава.
"Инфлацията и в гастрономията е огромна. Когато бях млад, аз харчех в най-големите ресторанти във Франция и Европа еквивалента на от 25 до 60 евро. Сега, когато двама души искат да отидат в известен ресторант трябва да похарчат една минимална заплата", отбеляза той.
През първата година няма да има класация на най-добрите сладкарници, а "Лист" ще направи преоценка догодина, когато географското покритие на приложението бъде консолидирано.