Динамичен афиш е подготвила Русенска опера за месец март. Освен премиерата на „Хофманови разкази“ на Офенбах на 19 март в рамките на „Мартенски музикални дни“, концерта с месата на Дженкинс „Въоръженият човек“, дирижиран от Найден Тодоров с участието на пианиста Людмил Ангелов на 24-и, и закриването на международния музикален фестивал на 30-и, програмата на културния институт предлага разнообразни преживявания за почитателите на класическата музика /и не само/. Със сигурност мнозина от почитателите на музикално-сценичните форми ще бъдат раздвоени не един и два пъти, принудени да избират между ММД и операта. 
Както „Утро“ писа, днес в зала „Филхармония“ русенци ще имат уникалния шанс да чуят двамата последни ученици на великия бас Борис Христов - в концерта на Марияна Цветкова и Пламен Бейков ще участват също и хор „Дунавски звуци“ и филхармоничният оркестър.
На 7 март в салона на операта меломаните ще видят отново оперетата „Веселата вдовица“, а ден по-късно - двете едноактни балетни постановки на Силвия Томова „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“. Балетните импресии зрителите ще могат да видят също и на 28 март. Бароковият камерен концерт „Амарили - по-сладка от розите“ ще поднесе на публиката на 10 март изпълнения на тенора Георгиос Филаделфевс тенор, и пианистката Валентина Василева, които ще представят творби на Качини, Монтеверди, Скарлати, Керубини, Росини.
Със сигурност ще привлече публика и камерният концерт на валдхорните в Русенската опера - в последния ден на март в зала Опера-фоайе Васил Влайков, Волен Генчев, Георги Стайков, Любомир Стоянов, Николай Цанев и пианистката Евгения Трифонова ще изпълнят произведения на Ярослов Кофрон, Иван Спасов и Кирил-Карел Стари, чиято 100-годишнина се отбелязва тази година.
Особено богата е програмата на операта, която е адресирана до децата и младата публика. Още на 1 март те ще бъдат привлечени от двата премиерни спектакъла „Имало едно време“ на студио за модерен балет Freedom. Те ще бъдат показани и на 19 март. На 5 и 20 март също по две дневни представления ще има балетната постановка „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните“ на солистите и кордебалета на операта. Шест арт урока по детската образователна програма „Фортисимо в клас“ ще изнесат оркестрантите от перкусионната група на оркестъра в русенски училища. А на 26 март и малки, и големи ще имат удоволствието да се докоснат до мюзикъла „Джекил“ по музика на Джон Мур, в който ще обединят дарби изпълнители от варненската детско-юношеска опера и русенския оркестър.