Градската художествена галерия в Габрово, която носи името на Христо Цокев, един от първите български художници с академично образование, завършил Московското художествено училище, днес отбелязва 60-годишнината от създаването си.
Събитието ще бъде отбелязано с изложбата „Съдби“, която представя историята на галерията чрез творби на автори, свързани с нейното създаване и развитие - от 1962 година до днес. Това съобщи Нели Недева, уредник в галерията.
Експозицията включва и документална част, която са представени значими събития за фонда на музея. Изведена е информация за личности, които чрез труда и изкуството си имат значителен принос за утвърждаването на галерията като културен институт, съхраняващ и опазващ културното наследство. 
Фондът на галерията наброява над 3000 творби на едни от най-прочутите творци в българското изкуство от втората половина на 19-и век до наши дни, каза Недева. Художествените произведения са разпределени в сектори живопис, скулптура, графика, международни пленери, икони и приложно изкуство. От средата на 70-те години на миналия век до днес галерията най-често разчита на националните изложби, за да обнови своите колекции. Недева обясни, че от съществено значение за попълването на фондовете са няколко знакови дарения, направени през годините. Особено внимание заслужава персоналната заслуга на проф. Иван Кънчев.
Недева посочи, че днес галерията разполага с мащабни, специализирани изложбени пространства с обща площ от 1500 кв. м. Представените в тях художествени изяви все повече са ориентирани към нови публики. През последните години екипът насочва усилията си за намиране на баланс между музейно съдържание, представящо фонда на галерията и нови изразни средства. Редица събития, следващи тенденцията за актуализиране на музейното съдържание и предлагания културен продукт, определят имиджа й на съвременна и атрактивна музейна институция.
По думите на Недева настоящата визия на галерията се оформя от няколко мащабни форума - Националната изложба „Пролетен салон на жените художнички“,  Националното триенале по живопис „Мостове“, Националното биенале за съвременно изкуство „Временен баланс – непрестанни трусове“, Международен пленер по живопис „Боженци“.
Недева разказа, че художествената галерия е открита на 5 септември 1962 г. и първоначално е функционирала като Художествен отдел към Историческия музей в Габрово. Историята ѝ е свързана с имената на Кънчо Цанев, Минчо Минчев, Митьо Солаков, Никола Николов и редица други известни български творци. Най-дългогодишният служител на галерията е художникът Симеон Абанос, който е бил уредник, член на галерийния съвет и директор в периода 1975–1998 г.
Според Недева са оскъдни данните, с които днес в галерията разполагат за първоначалния фонд. Има сведения, че някои от картините са постъпили като дарение от Историографското дружество в Габрово, създадено през 1920 г. по инициатива на д-р Петър Цончев, Еким Андрейчин и Еньо Николов. А 27-те живописни творби, положили основата на бъдещата колекция „Стари майстори“, са предоставени от Националната художествена галерия.
През 1962 г. експозицията, която се помещава на втория етаж в къщата на известния в миналото икономист, акционер и фабрикант Колю Карагьозов, наброява едва 40 произведения – живопис и скулптура. Сред авторите се открояват имена като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Владимир Димитров - Майстора. Централно място в изложбата е отредено на Христо Цокев, представен чрез пет живописни платна – портрети на известни габровски личности от късното Възраждане.
От публикация в тогавашната местна преса става ясно, че целта, която си поставят създателите на галерията е: „…да издири, събере и покаже на гражданите най-добрите творби на художниците от града и окръга, както на по-старите, така и на по-младите" творци, посочи Недева. 
По думите ѝ едва през 1974 г. галерията става самостоятелна институция със собствена сграда. Тя е построена за първото издание на Общата художествена изложба „Човекът и трудът“. Организатори са Комитетът за изкуство и култура, Съюзът на българските художници и Окръжният съвет за изкуство и култура – Габрово. Първото издание се провежда под името „Обща художествена изложба на работническа тема“, а председател на журито е Светлин Русев. За времето си изложбата, чието последно издание е през 1988 г., е била обещаваща проява, а едни от най-интересните постижения в живописта тогава са били дело на млади творци.
Като разказва още интересни факти за миналото на художествената галерия, Недева посочва, че през 1975 г. започва Международен пленер по живопис „Боженци“, който се провежда и до днес. Организира се в архитектурно-исторически резерват в село Боженци,  в близост до Габрово.
През годините с подготовката на пленера се е занимавала основно групата на габровските художници. Със събитието са свързани имената на Никола Николов, Иван Кънчев, Иван Христов – Грога, Минчо Минчев и редица други габровци. 
По думите на Недева пленерът по живопис „Боженци” е от изключително значение за габровската галерия, тъй като чрез него във фонда е сформирана богата колекция от съвременно международно изкуство.