Горите на Амазонка в Бразилия са регистрирали най-лошия месец за пожари през август от 2010 г. насам. Това са съобщили в четвъртък от Националния институт за космически изследвания (INPE). 

18% е увеличение от миналия август в регион, считан за важен естествен буфер срещу изменението на климата.

Сателитите на INPE са регистрирали 33 116 пожара по време на сухия сезон през август - време, което обикновено е по-тежко за обезлесяването и пожарите.

Според Световния фонд за природата на Бразилия (WWF Бразилия), така се продължава черната статистика от последните 4 години. 

"Амазонка е влажна тропическа гора и огънят не е част от нейния естествен цикъл. Следователно пожарите не възникват естествено  и винаги са свързани с човешки действия - особено обезлесяването на горите", се казва в изявлението.

От януари до края на август са регистрирани повече от 46 000 пожара, според WWF Бразилия. Пожарите надминаха пламъците през август 2019 г., които предизвикаха критики от световните лидери.

Темата беше повдигната по време на президентския дебат между двамата водещи кандидати; левият и бивш президент Луис Инасио Лула да Силва и крайнодесният Жаир Болсонару.

Лула обвини Болсонаро, че е унищожил Бразилия, като подчерта, че обезлесяването по време на неговото правителство е било значително по-малко.

Миналия месец Болсонару нападна критиците по отношение на Амазонка, твърдейки, че е трябвало да запазят горите в собствените си страни, тъй като "Амазонка принадлежи на бразилците и винаги ще бъде така".