Изграден е покривът над сцената на Русенската опера, който изгоря при голям пожар преди две години. Предстоят довършителни работи, съобщи директорът Пламен Бейков.
Основното покритие от керемиди е поставено, по изискванията на противопожарната безопасност са монтирани и димоотводните люкове и капандури.
„Сцената вече е защитена от атмосферните влияния. Предстоят довършителни ремонтни дейности от вътрешната страна и поставяне на термоизолацията“, каза Бейков.
Покривът ще е окончателно готов до началото на октомври.
За сцената, която също пострада при пожара, Бейков заяви, че е спечелена обществена поръчка за изготвяне на проект за нейния ремонт.
„Той включва изграждане на електрическа инсталация, ремонт на сценичната техника - чиги, на гримьорни, осветителни и озвучителни кабини“, обясни Бейков.
Предстои в идните дни да бъде сключен договор с проектантска компания.
По думите на Бейков проектът ще бъде изготвен бързо. Директорът на културния институт се надява в началото на идната година да бъде поставено началото на същинския ремонт, но е притеснен за финансирането му.
Бейков коментира, че преди време е получил обещание за 3,6 млн. лева от Министерството на културата, но в сряда бил известен, че сумата не присъствала по никакъв документален начин в бюджета на ведомството.