Четири ще бъдат читателските гнезда в Русе по време на Европейската Нощ на литературата, която ще се проведе на 7 септември от 18 до 21,30 ч.
В Австрийската библиотека „Елиас Канети“ актьорът Кадри Хабил ще прочете откъс от „Сладостта на живота“ на австрийския автор Паулус Хохгатерер. в Дом Канети визуалният артист Момчил Михайлов - МОМО ще представи откъс от романа „Произход“ на Саша Станишич, удостоен с Немската книжна награда, сравнима по престиж с английската „Букър“ и френската „Гонкур“. Актьорът Ивайло Драганов ще зарадва почитателите на шведския писател Юнас Юнасон с откъс от книгата му „Сладко отмъщение АД“, който ще прочете в беседката на пл. „Батенберг“. В посетителите в гнездото на регионалната библиотека ще бъде предложена и литературната беседа „Добри Немиров. Другият“и ще бъдат четени откъси от книгата му „Когато бях малък“. В малката зала „Константин Димчев“ в театъра, където поетесата и драматург Иглика Пеева ще прочете откъс от „Гардеробът“ на полската писателка Олга Токарчук.
Любителите на литературата, посетили четирите читателски гнезда и събрали печати от тях, могат да получат книга по избор от Австрийската библиотека или от Регионална библиотека „Любен Каравелов“.