Заради кризата община Димитровград спира проекти и ограничава капиталови разходи. Това каза в интервю за БТА кметът на Димитровград в навечерието на празника на града (2 септември) и 75-годишнината от основаването му.
Опасността местните власти да блокират ангажиментите и задълженията си към гражданите е съвсем реална, посочи Димов. По думите му част от спрените проекти са тези с ремонтите на знаковите сгради на бившия Културен дом "Химик" и на Общинския драматичен театър "Апостол Карамитев". Не може да започне и обновяването на парка "Марица", както и рехабилитацията на част от булевард "България", допълни кметът на Димитровград. 
Присъединяването на ВиК-Диимитровград към ВиК – Хасково бе единствената възможна стъпка, коментира Димов решението от тази година, което доведе до двойно увеличение на цената на питейната вода в общината. Като положително събитие кметът отчита завършилия ремонт на моста над река Марица, който свързва кварталите по левия бряг на реката с центъра. По проблема с работата на ТЕЦ "Марица" 3 Димов е категоричен, че подкрепя напълно своите съграждани, които искат да живеят в чиста околна среда и припомня, че в момента се изпълнява мащабен проект за подмяна на отоплението на дърва и въглища със съвременни екологични уреди.
Следва пълният текст на интервюто:  
 
- Г-н Димов, как община Димитровград се справя  в сегашните условия на инфлация и енергийна криза?
-  От началото на този мандат  общините са изправени пред редица сериозни предизвикателства. И това го твърдя не само като  кмет на община Димитровград, но и като заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. COVID-19 пандемия, война, инфлация, енергийната криза,  сякаш наближихме критичната точка.  Проблемът с доставките и цената на газа е изключително сериозен,  защото, докато бизнесът може да калкулира увеличението му в себестойността на продукцията си,  общините нямат такава възможност, а в зимния период ние отопляваме детски градини, ясли, училища, социални институции, спортни обекти основно на газ. Към момента никой не знае какъв ще бъде изходът, а това значи, че няма как да планираме нормалното функциониране на тези институции.  Опасността  местните власти да блокират ангажиментите и задълженията си към гражданите е съвсем реална. 
- Кои сектори са най-потърпевши от влошените икономически условия и среда?
- Всички сектори са потърпевши.  Но за мен винаги приоритет е било нормалното функциониране на социалната система, здравеопазването,  образованието. И естествено най-засегнати са капиталовите ни програми. В предходните мандати вдигнахме високо летвата, изпълнявайки както европейски проекти, така и влагайки собствени средства. Хората свикнаха тези неща да се случват- да се ремонтират улици, площади, детски площадки. А сега, в последните една-две години, сме принудени да ограничаваме капиталовите разходи, ремонтните дейности, което респективно няма как да не се отрази и на качеството на живот на хората. 
- Имате ли спрени проекти, които изпълнителите вече не са в състояние да придвижат докрай заради невъзможността от актуализация на цените?
-  Всяка една община има спрени проекти и Димитровград не прави изключение. Някои от тях са с европейско финансиране, други - със собствени средства. Успяхме да приключим някои от тях в началото на тази година, но други все още "висят" и, за да се изпълнят, вече месеци наред се очаква да бъде приета методика  от Министерския съвет, която да даде възможност за актуализация на договорите. Това са процедури по Закона за обществени поръчки, които са търгувани в средата на миналата година, когато нивата на цените на стоките и услугите бяха съвсем различни.
- Какво се случва с ремонта на двете знакови сгради – на Общинския драматичен театър "Апостол Карамитев" и на бившия Културен дом "Химик", както и с реновирането на парка "Марица"?
- Ето, това са част от проектите, за които става въпрос. Те са с основен ресурс  от Оперативна програма "Регионално развитие" и  собствено съфинансиране от общината. И ремонтът на  театъра, и на  бившия Културен дом "Химик" са спрени, тъй като строителят няма възможност да ги довърши при тези нива на цените на  строително-ремонтните дейности. Поради тази причина и ремонтът на един от най-красивите паркове - "Марица", все още не е започнал. Именно заради тази актуализация, заради тази методика, за която отдавна говорим и която редовният кабинет не успя да приеме навреме,  бяха и протестите на пътно-строителните фирми. Между другото, ние имаме още един проект, който е предвиден за изпълнение със собствени средства , който също стои на стендбай и чака някакво решение – рехабилитацията на част от булевард "Раковски".
- Тази година ВиК-Димитровград загуби своята самостоятелност и стана част от ВиК-Хасково, което доведе до двойно увеличение на цената на водата. Правилна ли бе тази стъпка?
- Тя беше единствената възможна. Нямаше как да подходим по друг начин, защото сагата с ВиК-Димитровград продължи повече от пет години. И докато моите настоявания – включително и за промяна на Закона за ВиК преди година и половина, срещаха разбиране, сега бяхме изправени до стената от  държавата и просто нямаше друг вариант. Тук искам да кажа категорично, че никой кмет не би бил съгласен хората в съответното населено място да плащат два пъти по-висока цена. Но ако не бяхме предприели тази стъпка, ВиК-Димитровград беше обречено на фалит, което значеше, че целият град , цялата община ще останат без водоснабдяване.
- Нека да продължим с положително събитие – приключи реконструкцията на така важния мост над река Марица към трите квартала на левия бряг на реката?
- Да, този мост свързва градската част с трите квартала и с няколко населени места. Труден и много сложен проект.  Неслучайно този мост не беше ремонтиран повече от 40 години от никой. Съоръжението беше в предаварийно състояние и беше изключително опасно.  Сложността на самия проект беше свързана с това, че мостът е над река Марица, а многото неизвестности относно конструкцията, отбиването на реката и укрепването на колоните ни забави допълнително. Мисля, че успяхме да се справим и въпреки забавянето решихме един дългогодишен проблем. Общината предвиди и собствени средства, с които да ремонтира участъците преди и след моста, така че да бъде получена синергия с ремонтирания републикански път Чирпан – Симеоновград и в крайна сметка усилията си заслужаваха, защото разликата наистина в момента е огромна.
- Имате 122 сгради, подадени за саниране от сдружения на собственици, но програмата на практика не може да тръгне. Има ли решение на проблема?
- Решението на проблема е по-бързо да бъдат приети всички необходими текстове, разпоредби и закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Не само Димитровград, всички общини имат готовност да стартират дейности по енергийна ефективност на жилищните сгради. За съжаление, към момента все още няма яснота как ще се процедира с плана в тази си част – кой ще изпълнява основните дейности, дали общините ще бъдат включени в целия механизъм. Така че към момента все още не знаем какво се случва, кога ще стартира процесът, какви ще бъдат условията. Всички с нетърпение очакваме тези неизвестни да бъдат изчистени и имаме готовност, разбира се, да започнем веднага да действаме.
- Пуска на мощностите на ТЕЦ "Марица 3", спирането на топлоцентралата заради предполагаемо замърсяване на околната среда и очертаващото се подновяване на дейността бяха съпроводени от бурен обществен дебат със силни доводи и аргументи и от двете страни. Каква е позицията на местната администрация?
- Моята позиция е ясна. Многократно съм заявявал, че подкрепям хората, желанието им да живеят в чиста и здравословна среда. Аз също живея тук, децата ми живеят тук и като всички искаме да дишаме чист въздух.  Отново казвам обаче, че кметът, администрацията и Общинският съвет нямат никакви лостове и механизми, с които да регулират целия този процес. Има компетентни институции, има държавни органи, които трябва да се намесят категорично и да направят така, че ако дадено предприятие работи, то да работи нормално, без да замърсява околната среда и въздуха. Това, което се изисква от нас, ние не спираме да го правим. Да припомня, че Димитровград е една от седемте общини в България, която е одобрена по проект на Министерството на околната среда и водите за подобряване качеството на атмосферния въздух. Общият ресурс на проекта позволява и дава възможност на над 3000 домакинства да подменят с алтернативни начини на отопление старите уреди на дърва и въглища. Този проект тече в момента и около 2 300 климатика вече са монтирани. Надявам се съвсем скоро да приключим и дейностите по избор на изпълнител за доставка на газови и пелетни котли.
- В навечерието сме на празника на Димитровград и 75-годишнината от основаването на града. Вашето пожелание към жителите на общината.
- Всички ние имаме една прекрасно наследство, за което да се грижим и което да съхраним. В динамичното време, в което живеем,  с кризи и предизвикателства, нашата основна цел е да надграждаме постигнатото за нас и за нашите деца.  Да бъдем мъдри в делата си и уверени във възможностите си.  И заедно да вървим напред.