Икономическият растеж на Франция е достигнал 0,5 на сто през второто тримесечие, съобщи Националният статистически институт (Insee), цитиран от Франс прес. Институтът потвърждава предварителната си оценка за нарастването на БВП през тримесечието след свиването на икономиката с 0,2 на сто през първите три месеца на годината.
Подемът на растежа се обяснява със засилване на потреблението на домакинствата (+0,3 на сто спрямо спада с 1,2 на сто през първото тримесечие), най-вече в местата за настаняване и ресторантьорството (+13,4 на сто спрямо -2,6 на сто).
За да поддържат разходите си въпреки инфлацията, която силно е нараснала през второто тримесечие, французите са теглили от спестяванията си. По тази причина процентът на спестяванията на домакинствата силно се е понижил - до 15,5 на сто спрямо 16,7 на сто през първото тримесечие на 2022 г.
През 2019 г., преди пандемията от КОВИД-19, средното равнище на спестяванията е било още по-ниско (15 на сто).
Покупателната способност на домакинствата е продължила да спада през второто тримесечие (-1,1 на сто спрямо -1,6 на сто през първите три месеца на годината).
Традиционната слаба страна на Франция - външната търговия - този път е допринесла позитивно за нарастването на БВП между април и юни. Износът леко се е увеличил (+0,9 на сто), а вносът е останал без промяна (0 на сто).
Въз основа на тези данни статистическият институт заключава, че ако до края на годината икономиката стагнира, растежът за цялата 2022 г. ще бъде 2,5 на сто. Също толкова очаква и правителството, но по-малко оптимистични са прогнозите на френската централна банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които залагат на растеж от +2,3 на сто.