Рекорден брой индустриални роботи са поръчани от северноамерикански компании през първата половина на годината, когато те се опитваха всячески да запазят нивата на производствата си в ситуация на изключително затегнат трудов пазар на труда и растящи разходи за заплати, пише Ройтерс в материал по темата. 
Компаниите от Северна Америка са поръчали 12 305 индустриални робота през второто тримесечие на годината на стойност 585 милиона долара, Това е с една четвът повече в сравнение със същия период на миналата година. Заедно със силните резултати през тримесечието януари - март, пазарът на роботика в Северна Америка отбеляза най-доброто си първо полугодие. Това сочи проучване на индустриалната група Асоциация за напредък в автоматизацията (Association for Advancing Automation).
Компаниите трябва да пускат продуктите си на пазара и затова се нуждаят от новите роботи, каза Джеф Бърнстийн, президент на асоциацията. Като пример той посочи американо-ирландската енергийна корпорация "Ийтън корпорейшън" (Eaton Corporation), която работи върху 150 различни роботизирани инсталации, планирани за фабриките й в Северна Америка през следващата година и половина.
Ползите за компаниите от автоматизиране на работната сила са очевидни предвид сегашния затегнат пазар на труда. Приблизително две отворени работни позиции се падат на всеки безработен американец, за когото работодателите наддават чрез по-високи възнаграждения. Поради това общите разходи за труд в САЩ, включващи заплати и бонуси, са се повишили с 5,1 на сто на годишна база през второто тримесечие. Това е максимум от 2001 г., начална за водената статистика, отчита американското министерство на труда.
Ако роботите са предназначени да направят работниците по-продуктивни, то засега случаят тук не е такъв: многото поръчки на индустриални роботи през второто тримесечие се случиха на фона на най-резкия годишен спад на американското промишлено производство, откакто правителството започва да отчита показателя през 1948 година.
Възможно обяснение са икономическите смущения, причинени от пандемията от коронавирус. Тя предизвика огромни промени за работната сила. Нормално е хората да са по-малко продуктивни, ако се насочват към нова кариера или просто сменят работата си, казват експертите на Асоциацията за напредваща автоматизация.
Освен това голяма част от скорошния ръст на заетостта в САЩ като цяло е в следствие на подобрени резултати в сектора на услугите, който е с по-ниска производителност. Това също може да прикрие положителните ефекти от по-високата автоматизация . 
Според Бърнстийн на компаниите им е необходимо време да внедрят изцяло новите автоматизирани системи,  за да увеличат максимално своя потенциал. "Има крива на обучение", добави той. Това важи с пълна сила в сектори, които изцяло внедряват нови технологии, какъвто е автомобилният бранш, преминаващ към електрическа мобилност.
Почти 60 на сто от индустриалните роботи, поръчани през второто тримесечие, са отишли при производителите на автомобили, сочат още данните на асоциацията.
Майк Чико, директор на американското подразделение на японския производител на роботи "ФАНУК" (FANUC), изчислява, че половината от продажбите на роботи за автомобилните компании в момента са предназначени за нови заводи за електромобили. "Всичко това е инвестиция в производства, които няма да работят в продължение на още няколко години", обяснява той.
Високите темпове на снабдяване с нови индустриални роботи в региона е част от по-голям подем в инвестициите в производства, тъй като компаниите се стремят да отговорят на силното търсене, което остава високо, дори след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ вдигна лихвените проценти, за да овладее инфлацията.