Картини, изобразяващи знакови сгради по столичния булевард „Цар Освободител“, събира архитект Белин Моллов в изложба. Експозицията, озаглавена „Булевардът с лиричния ритъм“, ще бъде открита на 1 септември (четвъртък) в изложбената зала на държавна агенция „Архиви“, съобщават организаторите.
Изложбата е вдъхновена от песента „Булевард“ по текст на Миряна Башева и музика на Михаил Белчев, коментира пред БТА авторът на картините. „Даже имам една картина, която съм я кръстил „Там, където кестените прецъфтяват и пак цъфтят“. Тя представя панорама на булеварда точно между Университета и турското посолство – с кестените, за които винаги съм си представял, че става дума в песента“, допълва Моллов.
По думите му експозицията представя 35 обекта от целия булевард – от Орлов мост до статуята на София. Някои от тях са показани в повече от едно произведение. Някои от картините в изложбата датират от 2006 г.
„Сега, след като съм готов за изложбата, си представям, че подобно нещо мога да направя за „Граф Игнатиев“, например, или за „Мария Луиза“, допълва още арх. Моллов.
Според него „Булевардът с лиричния ритъм“ предоставя възможност и за повдигане на темата за значението на обществените пространства в градската среда. „Във всичките ми изложби, под всяка картина аз винаги слагам един сериозен текст. Пиша историята на сградата, кога е построена, кой е бил собственикът, кой е архитектът, какъв е бил стилът, какво е било тогава и какво е днес. Всичко това е свързано с едно познание, което трябва да стане достояние на повече хора“, казва пред БТА авторът на изложбата и дава пример с Писателското кафене. „До днес има много хора, особено на моята възраст, които си спомнят за този обект. Той нямаше някаква много особена архитектурна стойност, но е жалко, че го няма като факт, като място, където са се случвали значими събития. Знаете ли, в първите години, когато започнах работа в „Софпроект“, вечер се прибирах по този маршрут – живеех на „Оборище“ и почти всяка вечер спирах там. То вече не беше писателско кафене, там беше изложбена зала. И всяка вечер се спирах да разгледам изложбата. Така че аз имам лично преживяване от съществуването на този обект“, разказва Моллов.
Новите сгради не трябва да влизат в противоречие с околната застройка и традиционното пространство, допълва той във връзка с темата за градската среда. „Има сгради, които колкото и време да мине – начинът, по който са проектирани, начинът, по който контрастират на средата, никога няма да бъде приемлив. В София имаме много такива примери. Ще си позволя да кажа, че архитектите имат отговорност, разбира се, за това. Но в края на краищата те са хората, които правят нещо за някого, който дава парите или който възлага“, казва архитектът. И допълва, че от значение са ,познанията, вкусът и емоцията на възложителя към сградата, която притежава.
Белин Моллов е роден през 1946 г. в Русе. Дипломира се като архитект в София през 1969 г. и има международна квалификация по териториално и селищно устройство, местно и регионално управление, стратегическо планиране и устойчиво градско развитие. Участвал е в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете“. Бил е заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съпредседател на преговорната позиция „Регионална политика“ по договора за присъединяване на България към ЕС и т.н.