Олимпийската шампионка по фигурно пързаляне отборно от Пекин 2022 Камила Валиева през юли е дала първи допинг тест от началото на 2022 година в Руската антидопингова агенция (РУСАДА), която разследва спортистката, предава ТАСС.
Общо през юли РУСАДА е тествала за допинг 12 руски фигуристи. За трети път през 2022-а тестове са дали Александра Трусова, Дария Усачьова, Даяна Дейвис и Глеб Смолкин. За първи път от седем месеца са проверени за допинг олимпийската шампионка Анна Щербакова, София Акатиева, Дарио Чиризано, Денис Горелкин, София Леонтиева, Максим Некрасов и Елизавета Пасечник.
През 2021 година РУСАДА тества Валиева веднъж - на 25 декември, по време на руското първенство в Челябинск, а допинг пробата на състезателката беше изпратена в лаборатория, акредитирана от Световната антидопингова агенция (УАДА) в Стокхолм. На 8 февруари по време на Игрите в Пекин стана известно, че забраненото лекарство триметазидин, което попада в класификацията S4 на списъка на УЕДА (хормони и метаболитни модулатори), е открито в пробата на Валиева. То се използва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, тъй като нормализира енергийния метаболизъм на клетките. Лекарството не оказва никакво влияние върху резултатите на спортистите, но употребата му е забранена както по време на състезание, така и в извънсъстезателен период.
На 8 февруари Руската антидопингова агенция наложи временно наказание на Валиева, което тя успешно оспори пред Независимата дисциплинарна комисия на РУСАДА на следващия ден. Международният олимпийски комитет (МОК), УАДА и Международният кънки съю обжалваха решението пред Спортния арбитражен съд.
КАС отхвърли обвиненията, считайки, че въз основа на много ограничените факти в този случай и след разглеждане на съответните правни въпроси, временното отстраняване не може да бъде наложено на фигуристката поради изключителни обстоятелства, тъй като непълнолетните спортисти са "защитени лица" съгласно Световния антидопингов кодекс. Валиева беше допусната до участие в индивидуалния олимпийски турнир по фигурно пързаляне, на който зае четвърто място.
На 8 август РУСАДА информира ТАСС, че разследването, проведено от Руската антидопингова агенция срещу Валиева, е във финален етап и резултатите от разследването скоро ще бъдат предадени на отдела за обработка на резултатите.