След няколкомесечно забавяне заради протакане от страна на общински съветници в Дулово „Каолин“ стартира мегапроекта си за изграждането на най-модерния завод за кварцов пясък в Европа. Минната компания е внесла инвестиционното си предложение в РИОСВ-Русе и предстои екоинспекцията да се произнесе дали е необходимо извършването на ОВОС.
Според подадените документи в предприятието на първо време ще работят 140 служители, на три смени по 8 часа. Производственият процес ще бъде непрекъснат, като се предвиждат общо 7200 работни часа или 300 работни дни в годината. Крайните продукти ще бъдат кварцови пясъци за стъкло, керамични марки каолини, каолини за пълнители и хартия. За производството ще се използва кварц-каолинова суровина, която се добива от находище „Колобър“ и находище „Балабана“, за които фирмата има 35-годишни концесии.
За завода си в Дулово „Каолин“ има сертификат за инвеститор клас „А“. Планираните инвестиции са за 80 млн. евро. Очаква се създаването на между 220 и 250 работни места в региона, където традиционно безработицата е висока. И да привлече и други инвеститори, тъй като обичайно около заводите на компанията се настаняват други предприятия, най-вече от керамичната и стъкларската промишленост.
Изграждането на завода се забави тъй като в края на миналата година Общинския съвет в Дулово отказа да продаде на „Каолин“ необходимите му за това терени. От подадените сега документи става ясно, че новите производствена площадка ще се намира върху терен с обща площ 314 262 кв.м. и се състои от 36 поземлени имота, от които дружеството има качеството на възложител за 31 с обща площ 292 627 кв.м, а останалите 5 ще придобие след приключване на съответните процедури. 
Общият капацитет на новата инсталация ще бъде около 80 т/ч или 580 000 тона преработена суровина за година. Очаква се годишно да се произвеждат 300 000 тона кварцов пясък за стъкло, 53 000 тона керамични марки каолини, 72 000 тона калциниран каолин и 155 000 тона съпътстващи продукти от надситови и междинни фракции (между кварцов пясък и каолин).