Най-големият собственик и арендатор на земеделски земи у нас Светлозар Дичевски най-вероятно стои зад варненската фирма „Кропленд България“, която надцака русенските фермери на търговете за отдаване на ниви от Държавния поземлен фонд с високи оферти и си осигури стопанисването на над 10 хил. дка в областта. Както „Утро“ писа, създаденото преди едва 5 месеца дружество дебютира с гръм и трясък в наддаването, участвайки с оферти за 999 парцела във всички общини и в крайна сметка спечели огромната част от тях.
Въпросът как фирмата с 1000 лева капитал и персонал от един човек ще обработва 10 хил. декара земя намира отговор ако се разровим из бизнес историята на нейния собственик и управител Николай Ганчев. Проверка на „Утро“ показа, че той е свързан със Светлозар Дичевски чрез няколко други фирми.
През декември 2008 година Николай Крумов Ганчев прехвърля своята фирма „Ресен“ ЕООД на дружеството „Сортови семена-Вардим“, което е част от империята на Дичевски и понастоящем се управлява от съпругата му Светла. През март 2020 година продава отново на „Сортови семена-Вардим“ още едно дружество - „Дани Трейд-5“ ЕООД.
От 13 февруари 2008 година до 26 септември 2019 година Николай Ганчев е управител на „Агро-2002“ ЕООД, дружество с едноличен собственик „Октопод Инвест Холдинг“, който е изцяло под контрола на Светлозар Дичевски. До 24 март тази година Ганчев е управител и на „Колония Груп“ ЕООД - фирма, която през януари тази година е придобита също от „Сортови семена-Вардим“ и веднага заличена от Търговския регистър. Само 5 дни по-късно е учредено „Кропленд България“ ЕООД. Формално тя няма никаква връзка с мастития агробизнесмен. Но на практика най-вероятно има.
Роденият в Троян Светлозар Дичевски е наричан Земеделският октопод не само заради името на холдинга му - „Октопод Инвест Холдинг“. От години групата му е шампион по количество на обработваната земя, която според проучване на „Капитал“ е над 1 млн. декара. А общата сума на субсидиите, които са Дичевски и фамилия са получили от държавата и ЕС, надхвърля 220 млн. лева. С такава конкуренция на русенските фермери определено няма да е лесно.