Нивото на река Дунав при Русе вчера беше на сантиметър от рекорда за най-ниски води през последните 81 години, откакто се извършват измервания. Това съобщиха от хидрометеорологичната служба в града.
По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото на река Дунав при Русе днес е минус 72 см спрямо условната кота „нула“. Рекордът за най-ниски води е отчетен на 8 септември 2003 година. Тогава при Русе са измерени минус 73 см спрямо условната кота „нула“.
Прогнозата за утре е нивото да се повиши с два сантиметра.
„Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българско-румънския участък на река Дунав заради много ниските води“, съобщи за БТА директорът на дирекцията „Речен надзор - Русе“ към агенцията „Морска администрация“ Иван Жеков.
Пътуват само кораби, които са с много малко газене.
В българско-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаването.
Жеков обясни, че са приключили драгажните дейности в района на остров Белене по удълбочаване на фарватера (плавателния път). Така кораби ще могат да преминават с газене от поне 1,70 метра. Очаква се в идните дни драгажната техника да работи и край остров Батин.
„Отделно, надявам се част от вълната, която мина през Германия и Австрия, а сега се намира в Унгария, да достигне и до българския участък. Така нивото ще се повиши, което ще облекчи до някаква степен корабоплаването за известно време“, каза Жеков.