Фестивалът „Опера на върховете - Белоградчишки скали“ завърши в неделя вечер с мюзикъла „Мамма Миа“, за да продължи след седем дни с четири патриотични концерта, организирани от фондация „Нашият дом е България“, които са включени като част от програмата на седмия летен фестивал. Това съобщи за БТА Росен Младенов, заместник кмет на община Белоградчик.
Седмото издание на оперния летен фестивала бе открит на 5 август с операта "Набуко", а в следващите дни меломаните се насладиха на оперите „Аида“ и „Норма“.
На откритата сцена под небето и на фона на Белоградчишките скали зрителите гледаха четири представления на премиерния балет „Хиляда и една нощ“ на Фикрет Амиров и четири на мюзикъла „Мамма Миа“.
Летният фестивал „Опера на върховете - Белоградчишки скали“ 2022 г. се организира със съдействието на Министерството на културата, Софийската опера и балет и община Белоградчик. Вдъхновен от новаторството и нестандартните идеи на маестро Пламен Карталов, той вече се превръща в традиция като национално и международно културно събитие и привлича меломаните от близо и далеч под открито небе в Белоградчик, сред величествения естествен декор, допълни Младенов. Сред удивителната красота на скалния феномен публиката имаше възможност да усети магическото сливане на природа и музика, по нов начин да види и почувства шедьоврите на музиката, а съчетанието на магнетичното място и майсторските изпълнения на певци, балетни артисти и оркестранти остава незабравим спомен - спомен, който кара публиката отново да се завръща и гледа опера и балет под открито небе, да се вълнува от прекрасните срещи тази година с музиката на Верди, Белини, Амиров, Андершон, Улвеус и професионалните изпълнения на артистите от Софийската опера и балет, допълни Младенов.
За поредна година общинското ръководство, което натрупа опит в организацията на фестивала, положи усилия зрителите и гостите да се чувстват максимално комфортно и да изживеят незабравими мигове с балетното и оперното изкуство сред феерията на Белоградчишките скали, които са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта, каза още Росен Младенов. Той допълни, че за поредна година доброволци от общината бяха част от обслужващия персонал по време на фестивалните дни, възпитаници на Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс участваха като статисти в операта „Набуко“.
Фестивалът „Опера на върховете - Белоградчишки скали“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински институти". 
БТА е медиен партньор на седмото издание на фестивала „Опера на върховете - Белоградчишки скали“.