Бившият пакистански премиер Имран Хан, срещу когото вчера бяха повдигнати обвинения по силата на закона за заплахи към полицията и магистрат, обвини правителството, че временно е блокирало Ютюб, за да попречи на достъпа „на живо“  до речта му на политически митинг, съобщи Ройтерс.
Хан изнася пламенни речи на събрания в цялата южноазиатската държава, тъй като настоява за нови избори, след като беше отстранен от власт през април чрез парламентарен вот.
Обвинението за блокиране на Ютюб последва забраната в събота от страна на регулатора на електронните медии за излъчване на живо на речите на Хан, за което службата се позова на това, което нарече "реч на омразата" срещу държавните институции.
"Внесено отвън правителство блокира Ютюб по средата на моята реч", заяви Хан в Tуитър.
Говорител на регулатора на интернет  в пакистанските телекомуникационни власти не отговори веднага на запитване за коментар, посочва Ройтерс.
Изказванията на Хан са били "в ущърб на поддържането на законността и реда и могат да нарушат обществения мир и спокойствие", заяви Пакистанският орган за регулиране на електронните медии (PEMRA) в изявление в събота.
Институцията обвини Хан, че "непрекъснато ... излага неоснователни твърдения и разпространяване реч на омразата чрез провокативните си изявления срещу държавните институции".
Регулаторът забрани излъчването на живо на речите на Хан от новинарските канали с незабавен ефект, но ще прави изключение за записана реч.
Правителството, полицията и мощната армия на Пакистан са сред целите на критиките на Хан, посочва Ройтерс.