„Почисти и прочети“ е насловът на десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“, в което Русе по традиция ще участва и дори тази година ще открие кампанията на 11 септември от 10 до 13 часа на централния площад пред хотел „Дунав“, която след това ще гостува в Пловдив и София.
Инициативата на „Екопак България“ и Книжен център „Гринуич“ насърчава грижата към природата и любовта към четенето. Регламентът гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата.
За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада - специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти и съвети за опазване на околната среда - от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.
За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.