Стотици русенци се стекоха пред Паметника на свободата, за да почетат националния празник на България - Трети март. Очевидно патриотичните чувства в съчетание с ведрото настроение след спрелия сякаш специално за повода дъжд бяха накарали не само представителите на властта и политическите структури да спазят служебния си дълг, а и много русенци да дойдат на площада, като мнозина водеха деца и внучета.
Осемгодишният Валентин Митев от училище „Отец Паисий“, който на 1 март спечели първата награда в конкурса-рецитал на Младежкия дом, с вълнение рецитира „Отечество любезно“ на Иван Вазов. На тържеството прозвучаха и „Обичам те, мое мило отечество“ на Любен Каравелов, изпълнено от актрисата Татяна Цветкова, и предизвикващите трепет редове от писмото на Никола Обретенов, отправено до майка му, легендарната Баба Тонка, преди русенецът да поеме на път с четата на Христо Ботев през пролетта на 1876 година. Писмото на Обретенов прочете актьорът Косьо Станев. Вълнение предизвика и брилянтното изпълнение на многогласа „Българе глава дигнали“ на група ученици от паралелката „Народно пеене“ в Националното училище по изкуствата.
Сред събралите се пред паметника бяха русенски депутати, областният управител Венцислав Калчев, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, кметът на Русе Пламен Стоилов, аташето от Генералното консулство на Русия Андрей Малакей.
Архимандрит Виктор Мутафов, протосингел на Русенска митрополия, отслужи заедно със свещеници благодарствен молебен, а след това Паметникът на свободата бе отрупан с венци и цветя от представители на институции и организации и от граждани. Сред тях бяха и рокери от двата мотоклуба „Тъндърс“ и „Лоу Лендърс“, които озвучиха площада с мощния рев на яките машини.