Доц. д-р Георги Ангов е специалист невролог и отоневролог в София. Има над 20 години професионален опит. Завършва Медицински университет - София през 1995 г. Специалност „Нервни болести“ придобива през 2002 г. Същата година защитава докторантура по медицина, а през 2007 г. става магистър по здравен мениджмънт.
Специализирал е в Италия и Германия. Научните му интереси са свързани с областите главоболие, световъртежи и нарушено равновесие, тревожно-депресивни състояния, неврология, електрофизиология, невроотология, физикална терапия на вестибуларните заболявания.
Доц. д-р Георги Ангов е невролог в столичната УМБАЛ „Александровска“.
Интервюто препечатваме от ентернет платформата Credoweb поради информационната й стойност.

- Доц. Ангов, вярно ли е, че безсънието всъщност е проява на различни разстройства и има различни причини?
- Категорично да, вярно е. По принцип много рядко наблюдаваме пациенти с т.нар. първично безсъние, т.е. без някаква патология. Най-често проблемът е свързан с тревожно-депресивни разстройства или с посттравматично стресово разстройство. Инсомнията винаги е вторична. Човек не може да спи, когато е тревожен
Сънят му се нарушава, ако е в депресия (то е основен симптом на това състояние)
Така че почти във всички случаи, когато някой дойде в кабинета и се оплаче, че не може да спи, търсим подлежаща причина.
- Как горещините влияят върху производството и баланса на хормони, свързани със съня - например на мелатонина?
- Мелатонинът е основният хормон, който определя денонощния ритъм, включително и съня. Производството му е свързано изключително с осветеността. Това си е чиста физиология. Мелатонинът се отделя под въздействието на светлината. Светлината попада върху ретината на окото, оттам се изпращат нервни импулси до хипоталамуса в мозъка и той регулира производството на този хормон. Когато е по-светло през деня, продукцията му спада, а когато настъпи вечер и е по-тъмно, се увеличава и човек спи.
Има изследвания, които показват, че
при студено време продукцията на мелатонин се повишава - т.е. когато е хладно, се спи повече
Все още не е научно установено дали при топло време синтезът на хормона намалява. Но горещината може да създаде чисто физически дискомфорт Ц когато на човек му е много топло, той се поти, не може да заспи или спи лошо.
- Как се диагностицира безсънието? Кога да се търси лекар?
- Безсънието се диагностицира на базата на това, което ни разказва пациентът. Опитваме се да разберем дали проблемът е със заспиването, т.е. дали трудно заспива, или трудно поддържа сън (дали се събужда през нощта, или се буди малко по-рано, отколкото трябва), дали има дневна сънливост.
Разбира се, използваме и специализирани въпросници, които са универсални и дават количествена оценка на безсънието.
При всички положения, когато има нарушен сън, човек трябва да потърси лекар
- Кой е засегнат по-често Ц децата или възрастните хора, жените или мъжете?
- Жените и възрастните хора страдат от инсомния по-често.
- От колко часа сън се нуждаем според възрастта?
- Всеки човек има индивидуална потребност от сън - някои се нуждаят от 10 часа, други - от 4 часа, за средни стойности се приемат между 6 и 8 часа сън. Например се знае, че бившият американски президент Бил Клинтън е спал само 4 часа на денонощие.
Ако човек се буди, преди да е звъннал будилникът, чувства се свеж и отпочинал, това означава, че е спал достатъчно дълго и адекватно. Ако това не е така, часът на лягане трябва да се изтегли по-напред.
- Какво се случва с организма, когато му липсва достатъчно сън?
- Най-често се наблюдава
дневна сънливост, нарушена концентрация, промени в настроението
Оттам нататък може да се отключат и други състояния и заболявания - повишаване на кръвното налягане и теглото, развитие на диабет и т.н.
- Какво помага? Вашите препоръки за качествен сън през лятото.
- За да си осигури добър сън, е необходимо човек да:
си легне в охладено и добре проветрено помещение;
да не консумира енергийни напитки и такива, които съдържат кофеин във втората част на деня;
избягва тежките физически упражнения преди сън;
не си ляга с пълен стомах.
Добре е
мобилните устройства да се избягват поне 2 - 3 часа преди лягане, защото светлината, която излъчват, потиска производството на мелатонин
Това влошава качеството на съня.
В заключение бих казал, че най-важна е хигиената на съня. Т.е. да не се ляга прекалено рано, а когато сънят „почука“ на вратата. Когато човек се събуди нощно време, да не си пуска телефона или телевизора, за да не си буди мозъкът. Най-добре да отиде в съседно помещение, може да поседне на стол в тъмното и сънят сам ще дойде.
Съществуват някои медикаменти, които добре влияят на съня. Има и на растителна основа. Преди да се пристъпи към прием на такива медикаменти обаче, трябва да е направена консултация с лекар, който има опит в лечението на нарушенията на съня.