Три дни подред жителите на Средна кула и Долапите  блокираха пътя Русе-София с надеждата, че ще бъдат чути и ще намерят разумно и справедливо решение на проблема си - изграждане на канализация в двата квартала.   
Гражданското неподчинение е спонтанна реакция срещу отказа на екоминистерството да финансира проекта. Първоначално протестиращите се събраха на стадиона в Долапите, но когато Инициативният комитет съобщи, че на 27 февруари е получен официален отказ от държавното ведомство до областния управител Венцислав Калчев, те решиха да затворят международния път.
Над 300 души излязоха на шосето с тъпан и плакати
„Искаме канал“, „Каналът няма цвят“ и „Къде са парите“
Според хората аргументът, че проектът няма да бъде финансиран, защото технически строителните дейности няма как да приключат до края на 2014 година, е несъстоятелен.
Проектът се точи вече няколко години, няколко пъти беше връщан за преработване, накрая бе одобрен от Управляващия орган на програма „Околна среда“, проведоха се всички конкурси, минаха обжалванията, а сега когато има избрани изпълнител и надзор, в София с лека ръка го зачеркват, възмущават се гражданите. Те смятат, че са жертва на политически интереси и недоумяват как два квартала с над 10 000 жители ще бъдат оставени без канал, когато в същото време европейски пари се пилеят за чешмички и пречиствателни станции в селца, където живеят едва 200-300 души.

През първия ден на протеста представители на областна и общинска администрации не дойдоха при хората
въпреки че Инициативният кометит ги беше поканил. Долапчани и кулчани коментираха, че за тях се сещат само по избори и тогава ги залъгват със сладки обещания. Единствен общинският съветник Владислав Радулов беше на протеста, но не като политическо лице, а защото живее в Средна кула.
Хората са решени да пробват всички средства, за да се сдобият с канализация. Според тях е цинично при спечелен проект, да ги отлагат да следващия програмен период.
Ако изпуснем този влак, не е ясно още колко време ще продължим да живеем в Средновековието, защото по наша информация новите условия залагат 50% съфинансиране от Общината или 20 млн. лева, средства, които тя няма как да извади, заяви пред множеството Иван Иванов, член на Инициативния комитет.
На 2 и 3 март обаче при затворилите пътя дойде кметът Пламен Столиов.
Разбирам недоволството ви и подкрепям исканията ви, но като кмет съм длъжен да спазвам закона
заяви той пред хората, на които въпреки дъжда спряха движението за около час и ги призова да освободят платната.
Според Стоилов Общината си е свършила работата, има избран строител и надзор, договорен е дори банков кредит, въпросът е само да бъде подписан договор за финансиране от програма „Околна среда“. Кметът беше категоричен, че ако това се случи сега, канализацията ще може да бъде завършена до края на годината.
Протестиращите настояха да се срещнат и с областния управител Венцислав Калчев, но това така и не се случи.
От администрацията му обаче разпространиха информация, че по повод канализацията на Средна кула и Долапите заради големия обществен интерес той свиква извънредно заседание на Областния обществен съвет на 12 март от 16,30 часа в зала 1. За днес Калчев е насрочил среща с представители на двата квартала, в която ще участва и кметът Стоилов.
Истината е, че
бунтът на двата квартала не е прищявка
Дворовете им са заприличали на швейцарско сирене от септични ями и в тях вече няма място за нови. На месец- месец и половина трябвало да ги чистят, за да не прелееят, а това им струвало по 80 лева, пари, които не всички семейства могат да си позволят. Другата драма са пропадащите и нацепени къщи и огради. Вече имало дори инцидент - възрастен мъж се изпочупил, след като част от участък от двора му пропаднал. Хората се оплакват, че застрахователи отказват да им застраховат имотите заради септичните ями. Жителите се опасяват, че при тези мизерни условия младите ще избягат и домовете ще останат празни да зеят.
Отговорът от министъра на екологията Искра Михайлова е неприемлив за двата квартала.
От него става ясно, че финансирането на проекта се отлага за следващия програмен период. Хората обаче се скептични, те смятат, че това е нов прах в очите им. И вероятно имат право, защото в заключителния абзац на министерското писмо отново има условност. „При възможност съгласно нормативната уредба, да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния и/ или Структурните фондове на ЕС за програмен период 2014-2020...“, пише в него. Да не говорим, че там става дума за нов преглед на обхвата на проекта и допустимостта на разходите.
Когато едно нещо започне да се протака, неизменно излизат нови изисквания, а това поставя на риск реализацията, коментират хората. 
Вече 5 години канализацията на Средна кула и Долапите се мъти безуспешно
Проектът е бил регистриран за оценка още на 28 януари 2009 година. Няколко месеца по-късно, на 2 юли, процедурата е била прекратена от Управляващия орган на програмата. Тогава неговата стойност е била близо 46,5 млн. лева без ДДС.
Заради промени във водния сектор и препоръки на Европейската комисия за икономическа ефективност е възприет нов подход за подбор. Определени са 124 населени места с жители над 10 000 души, в т.ч. и Русе, които в срок до края на 2010 г. да изпълнят ангажиментите по директива на ЕС за пречистване на водите. Въвеждат се критерии за ефективност и целесъобразност, за технологията и референтни цени.
Година по-късно прекратените процедури се преразглеждат и Общината получава насоки за промени в проекта. На 16 септември 2010 г. тя прави консултация с Управляващия орган. Предписват й присъединяване на 5000 нови жители от двата квартала към канализационната мрежа на Русе. Обръщат внимание, че разходите трябва да се в рамките на препоръчаните граници с цел социална поносимост на цената на услугата.
През 2011 година ръкъводството на програмата приканва Общината за по-голяма активност. През август същата година следва нова консултация.
Установява се, че
в Генералния план на Русе канализацията е заложена чак за 2015 година
Става ясно още, че довеждащите колектори от двата квартала ще се заустват в крайбрежния колектор на Русе , а не в самостоятелна пречиствателна станция. Към оня момент обаче пречиствателната станция не е била пусната, освен това проектът не бил с доказана целесъобразност.
В крайна сметка на 6 февруари 2012 година Управляващият орган излиза със становище, че след преработване проектът може да бъде внесен за оценка. На 17 февруари същата година Общината го внася за разглеждане. От март до ноември 2012 година се извършва оценката, като експертите на програмата издават 5 препоръки.
Предлага се да се сключи договор за финансова помощ
под условие - когато подробният устройствен план влезе в сила.
Към този момент обаче сключването на договори се преустановява. Мотивите са два: парите са свършили, а строителството трябва да приключи до 2014 година. На 19 февруари 2013 г. все пак решение за финансиране на проекта се взема, но пак с уговорка. При наличие на финансов ресурс!
Такъв обаче очевидно за Средна кула и Долапите няма. Другото оправдание е, че времето до края на 2014-а не е достатъчно за реализация на строежа.
Поредното отлагане обаче не е утеха за хората и те са настръхнали. Още повече че фактите показват, че през годините чиновниците не са си свършили работата качествено. За съжаление, за сгафилите санкции няма,а негативите падат върху хората.
Днес те очакват срещата с областния управител Калчев, за да преценят какви ще бъдат следващите им действия.