Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус определи продължаващата криза в етиопския щат Тигре като "най-голямото бедствие на земята" и постави въпроса дали причината за пасивната позиция на световните лидери не се дължи на "цвета на кожата на народа на  Тигре", предаде Асошиейтед прес.
В емоционално изказване по време на брифинг Тедрос, който е от тигерийски етнически произход, каза, че ситуацията, породена от конфликта в родната му страна, е по-тежка от всяка хуманитарна криза по света.
Той посочи, че шест милиона души в Тигре на практика са откъснати от света и през последните 21 месеца се намират "под обсада". Той описа украинския конфликт като криза, която има потенциала да доведе до ядрена война, но заяви, че бедствието в Тигре е далеч по-тежко.
"Не съм чул през последните няколко месеца никой държавен глава да говори за ситуацията в Тигре никъде в развития свят. Никъде. Защо", попита Тедрос. "Причината вероятно е в цвета на кожата на хората", предположи той.
През април ръководителят на СЗО постави въпроса дали изключителното фокусиране на вниманието на международната общност върху руската война в Украйна не се дължи на расизъм, въпреки че въпросният конфликт има глобални последици.
Размириците в Етиопия избухнаха през ноември 2020 г., а след като силите на Тигре отвоюваха голяма част от региона през юни следващата година там бяха изпратени малки количества хуманитарни помощи. През последните няколко месеца хуманитарните пратки се увеличиха значително, но много наблюдатели продължават да ги оценяват като недостатъчни да отговорят на нуждите на милионите жители на Тигре, които са хванати в капан. 
Основните искания на местните лидери включват възобновяване на основни услуги и на банковата система. В региона не се допускат журналисти.
Тедрос посочи, че народът на Тигре няма достъп до лекарства и телекомуникации и че на хората им е забранено да напускат региона. Въпреки това  Международният комитет на Червения кръст съобщи, че в последно време там са били доставени известни количества лекарства. 
"Никъде по света няма да видите такава жестокост в такава степен, при която едно правителство наказва шест милиона души от собствения си народ в продължение на 21 месеца", заяви ръководителят на СЗО. "Единственото нещо което питаме е: може ли светът да се опомни и да отстоява хуманността", допълни той.
Тедрос призова както етиопското, така и руското правителство да сложат край на кризите в Тигре и Украйна.