Премиерът на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич ще се срещнат утре в Брюксел по покана на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел.
Професорът по политически науки Дритеро Арифи няма големи очаквания от тази среща, като подчертава, че Косово трябва да говори само за изчезналите лица и в никакъв случай по въпроса за двете правителствени решения, свързани с реципрочност. Това предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.
Според Арифи албанският премиер трябва да настоява по въпроса за изчезналите лица, след което да пристъпи към окончателния диалог.
"Заради продължаването на диалога, който произведе толкова много глупости, не очаквам много. Единствената точка, която остава да се обсъжда в Брюксел, е за изчезналите лица и няма повече точки за Косово, които трябва да бъдат възобновени. За енергетиката опитахме, Сърбия все още не иска да изпълни споразумение, което е подписала; въпросът с регистрационните номера не е нещо, което трябва да се обсъжда с друга държава, това е абсурден въпрос и мисля, че само за изчезналите - и това не е по волята на Косово - това зависи от сръбската страна, а не от Косово. Мисля, че Косово затваря диалога с изчезналите лица и трябва да се премине към окончателния диалог", каза Ариф.
Курти каза пред репортери, че иска  споразумение, основано на взаимно признаване.
Той каза, че преговорите в Брюксел не трябва да са за диалог, а за правно обвързващо споразумение и пълна нормализация.
Междувременно говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че европейският блок не налага решения на своите партньори, като добави, че ЕС само помага на страните да намерят компромис.
На пресконференция Стено каза, че ЕС посредничи в диалога, стига да има желание за намиране на компромисно решение. Според него напредъкът на Косово и Сърбия по пътя към Европейския съюз зависи от стъпките, които те предприемат в диалога.
Беше съобщено, че днес ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне поотделно с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)