Писателят Уил Хейгуд, автор на много документални книги за живота на чернокожите американци през 20-ти век, сред които и "Икономът", спечели Дейтънската литературна награда, съобщи Асошиейтед прес.  
Организаторите обявиха, че Хейгуд ще получи наградата за изключителни постижения на посланик Ричард К. Холбрук. 
"Три десетилетия Хейгуд улавя широкия спектър на американската култура, фокусирайки се върху рядко или никога неразказвани истории за опита на чернокожите с анализ, от който тази нация толкова отчаяно се нуждае", каза Шарън Раб, основател и председател на Фондацията за Дейтънската литературна награда за мир. 
Книгата на Хейгуд "Икономът" е за живота на Юджийн Алън, служил на осем президенти в Белия дом. През 2013 г. тя е адаптирана за киното с участието на Форест Уитакър. 
Сред другите му произведения са "Showdown" (Конфронтация") за битката за номинация, която Търгуд Маршал води, преди да стане първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ и "Colorization'' (Оцветяване) - стогодишен поглед върху живота на чернокожите актьори, писатели и режисьори в Холивуд.
Литературната награда е вдъхновена от Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., с което се слага край на войната в Босна. Тя подчертава силата на литературата за насърчаване на мира, социалната справедливост и разбирателството. 
Хейгуд ще получи наградата на 13 ноември.