"Юнион Ивкони" преустановява обслужването на всички автобусни линии, възложени от Община Кюстендил, се казва в позиция, изпратена от фирмата до БТА.
В нея се посочва, че причините за решението на превозвача са липса на равнопоставеност на квотите на двете общини, в началото и края на маршрута, неутвърждаване на маршрутните разписания от Министерство на транспорта и съобщенията, нарушаване на минимално допустимият интервал между две обслужвания по една и съща линия. В писмото е отбелязано още, че Община Кюстендил не е изпълнила и нормативното изискване за възлагане на превози от републиканската транспортна схема, което е допустимо единствено и само по реда на Закона за концесиите.
От транспортната фирма заявяват, че Община Кюстендил не им е изплатила полагащи се компенсации от държавния бюджет за месеците октомври, ноември и декември 2021 година. От фирмата заявяват още, че ще продължат обслужването на линията София - Кюстендил, но от квотата на Столичната община.
От Общината в Кюстендил вчера съобщиха, че от днес се спират общо 26 автобусни курса от Кюстендил до София и обратно. Причината са санкции и нарушения от страна на превозвача, изпълняващ линиите.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи на пресконференция днес, че причина за санкциите на превозвача са множество нарушения. Спирането на автобусите днес обаче предизвика конфликти между редовно пътуващи по направлението, след като автобусите бяха драстично намалени.