Актуалната обстановка, свързана с интензивния трафик в посока граничния контролно пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост 2", обсъдиха днес представителите на компетентните институции във Видин, съобщават от областната администрация. В работния формат, иницииран от областния управител Огнян Асенов, участваха представители на ръководствата на ОДМВР-Видин, сектор „Пътна полиция“, Граничния полицейски участък (ГПУ)-Видин, Областното пътно управление, община  Видин и "Дунав мост Видин-Калафат“ АД.
Двукратно увеличение на преминаващите през ГКПП "Дунав мост 2" в летните месеци леки автомобили и непрекъснат интензивен тежкотоварен трафик отчетоха от ГПУ и от ръководството на мостовото съоръжение. Това е основната причина за образуването на „тапи“ при входа/изхода на областния град в делничните дни - от 14:00 до 18:00 часа. Във връзка с това екипите на пътната и охранителната полиция на ОДМВР всекидневно работят на терен по протежението на образувалите се колони от МПС. Униформените служители имат за цел да подпомагат трафика и да осигурят преминаване без изчакване за автомобилите със специален режим на движение и на леките коли.
Интензивният трафик налага да продължи засиленото присъствие на полицейски екипи при критичните точки в посока на граничния пункт, единодушни бяха участниците в работната среща. Двайсет полицаи ще подпомагат и регулират движението до отпадане на необходимостта от тази мярка.
Огнян Асенов апелира към ръководствата на институциите да проявят активност и на местно ниво да предприемат всички възможни действия в рамките на своята компетентност за облекчаване на трафика в краткосрочен план - до края на активния летен сезон.
По инициатива на областния управител и със съдействието на Людмил Димитров, изпълнителен директор на "Дунав мост Видин-Калафат“ АД, заради високите температури, от 18 август, доброволци към Областния съвет на БЧК ще раздават безплатна минерална вода на водачите на автомобилите и пътниците, изчакващи на входно-изходната артерия на града. 
В близките дни ще бъдат поставени допълнително три мобилни химически тоалетни на входа на града - при ТЕЦ-Видин и отбивката след моста на „Чобан кюприя“, в посока Дунавци, е решено на срещата, уточняват от администрацията.