Държавният дълг на Испания е продължил да спада през второто тримесечие спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), достигайки 116,8 на сто от БВП в края на юни, въпреки че се е повишил в абсолютна стойност, съобщи централната банка, цитирана от Франс прес.
Дългът на всички испански държавни служби, измерен според критериите от Маастрихт, е бил 1,475 трилиона евро в края на юни, което представлява увеличение от 3,6 на сто за една година, се казва в комюнике на регулатора. Сумата е нараснала и през първото тримесечие (1,454 трилиона евро) и в края на 2021 г. (1,428 трилиона евро). Но спрямо БВП държавният дълг продължава постепенния си спад в сравнение с рекордното равнище от края на март 2021 г., когато достигна 125,3 на сто от БВП заради държавните разходи, свързани с пандемията от КОВИД-19.
В края на март тази година държавният дълг на Испания беше 117,7 процента от БВП.
Според Пакта за стабилност държавният дълг на страните членки не бива да надвишава 60 процента от БВП, но се допускат корекции. Бюджетният дефицит не бива да надхвърля 3 процента от БВП.
Испания, чийто държавен дълг е сред най-високите между страните членки на ЕС, препоръчва тези правила да бъдат преразгледани, за да може европейската бюджетна рамка да отчита по-добре специфичните особености на всяка страна.