Нова система за оповестяване на опасност ще бъде внедрена в областната администрация и в общините в Ловешка област. За целта представители на дирекцията „Комуникации и информационни системи“ към МВР запознават с нея служители в дежурните части на областния и на общинските съвети за сигурност, служители по отбранително-мобилизационната подготовка и IT администратори, съобщиха от областната администрация. 
Става дума за разработено специализирано географско приложение за предаване/приемане на оповестителни сигнали за различни видове опасност. Информационната система дава възможност за визуализиране върху географска среда на оповестителните сигнали, включително и звукова сигнализация.
Целта е да се замени физически и морално остарялата Автоматизирана система за оповестяване, разработена на базата на Техническия комплекс за оповестяване (АСО-ТКО) в средата на 70-те години на миналия век, без да се снемат от експлоатация сиренните системи към ТКО.
Обхватът на новата система е до общински административен център, като за преносна среда се ползва интернет.
Предстои внедряване на системата в дежурните части на областната и общинските администрации, добавиха от областната управа.