В Плевен комисии към Общинския съвет започват обсъждане на правила за движение на електрически тротинетки и скутери на територията на общината и най-посещаваните места в града, съобщи председателят на съвета Мартин Митев. Основната причина за внасянето на проекта е масовото използване на подобни превозни средства през последната година и зачестилите инциденти, вкл. с пострадали хора, в резултат на неглижиране на установените законови правила и ограничения, уточни той.
Администрацията е мотивирана да търси решения на проблема с цел въвеждане на по-добра регламентация при използването им на местно ниво. Предложеният проект на Наредба за допълнение на Наредба номер 3 е за създаване на изцяло нова Глава пета Б: „Правила за движението на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) “.
Тя предвижда деца под 14-годишна възраст да нямат право да управляват ИЕПС, а на възраст от 14 до 16 години да могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура. Предвижда се също хора с навършена 16-годишна възраст да могат да управляват ИЕПС по велосипедната инфраструктура и уличната мрежа, на която за всички превозни средства е разрешена максимална скорост до 50 км/час, както и че всички водачи на ИЕПС до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска. Максимално допустимата скорост за движение на ИЕПС на територията на община Плевен е 15 км/час.
Посочва се нужното оборудване и задълженията на водачите. Забравяна се те да управляват с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, да превозват други хора, да използват мобилен телефон, докато управляват ИЕПС.
Предвидените наказания за нарушителите са глоба от 10 до 50 лв. или според предвиденото в Закона за движение по пътищата. Проектът за Наредбата бе публикуван за обществено обсъждане на сайта на община Плевен.