Жители и хора, чийто корени са свързани с благоевградското село Лешко, днес изпълниха двора на храм „Рождество на пресвета Богородица“ за празничната литургия и традиционния курбан, с който миряните отбелязват християнския празник Успение на Пресвета Богородица.
Макар храмовият празник да е на Рождество Богородично, от десетилетия именно на 15 август местните хора се събират в храма, а тази година отбелязват и 100-годишнината от възстановяването на църквата, разказа Силвия Домозетска – директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Благоевград. Днес бе осветена и мозаечна икона на входа на храма, изработена от художничката Димитрина Гошева.
Църквата е стара, запазените източници разказват, че в миналото на това място е имало храм, от който обаче са били запазени само малка част от северната и южната стена, както и няколко стенописа. Преди век местните хора се обединяват в желанието да вдъхнат нов живот на святото място и оттогава, вече сто години, на Успение Богородично се събират, за да почетат Дева Мария. 
Век по-късно местните хора са все така задружни в желанието да запазят църквата, като само за няколко месеца обединяват усилия и я обновяват, разказа за БТА кметът Галина Велкова. В началото на май тя поема инициативата да се възстанови храмът, който към онзи момент е бил в недобро състояние. „Тръгнах без един лев, с вътрешната вяра и убеждение, че хората ще ми помогнат“, посочи тя и допълни, че всеки е давал спряно личните си възможности, но най-вече спрямо личните си убеждения. Така успяват да подменят мазилката, положена е каменна облицовка, изработена от местен каменоделец и с материал, добит тук, обновен е куполът. 
Задружността на селото проличава в участието на много хора в богоугодното дело, но и на днешния празник, когато масите и пейките край храма са изпълнени с хора. Това са думите и на най-възрастният жител на селото – 96-годишната баба Надка Хайдушка, която разказа пред репортер на БТА, че „селото си е хубаво, хората са добри, няма караници, няма лошо“. Баба Надка е женена за наследник на историка, фолклорист и етнограф акад. Антон Попстоилов. Тя живее в къщата, строена от бащата на акад. Попстоилов – поп Стоил, допълни нейната внучка Магдалена Хайдушка. Училището в Лешко е било на името на академика, а по-възрастните хора разказваха за времето, когато то все още е съществувало. 
Празникът на местните хора днес уважиха кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков.