Тайландската икономика, чийто растеж е забавен от рекордна инфлация въпреки възобновяването на туризма, е нараснала с 2,5 процента на годишна основа през второто тримесечие - един от най-слабите темпове в Югоизточна Азия, предаде АФП.
Това покачване последва растежа от 2,3 на сто през първото тримесечие, сочат данни на Националния съвет за икономическо и социално развитие (NESDC).
Показателят обаче остава под прогнозите за повишение с 3,1 на сто в сложния контекст, предизвикан от геополитическото напрежение, свързано с Украйна и Тайван.
През юни Тайланд отчете най-високото равнище на инфлацията от 14 години (7,7 на сто), което пречи на потреблението на домакинствата и на компаниите.
Кралството, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 6,2 на сто през 2020 г. в разгара на ковид кризата, изостава от съседите си в региона, които са в подем, като Малайзия (+8,9 на сто през второто тримесечие на 2022 г.) и Виетнам (+7,7 на сто).
Националният съвет преразгледа към понижение прогнозата си за растежа през 2022 година до диапазона 2,7-3,2 на сто след отчетените през 2021 г. 1,5 на сто.
Туризмът, който носи над 15 процента от националния БВП, още не се е върнал на предпандемичното си равнище въпреки отварянето на границите. Страната очаква да посрещне около 10 милиона посетители тази година, което е четири пъти по-малко в сравнение с 2019 г. Тенденцията обаче остава положителна след 2021 г., когато туристите бяха едва 428 000.