Туристи, поклонници, а също ентусиасти от цял ​​свят се събират в древния град Осогбо, за да се включат в празника, отбелязващ големия финал на годишния фестивал на щата Осун, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Кореспондент на НАН, отразяващ фестивала, съобщава, че той винаги е давал тласък на социално-икономическите дейности в столицата на щата Осун и нейните околности.
НАН съобщава, че още в 8 часа сутринта много поклонници са били забелязани да пеят и танцуват по главните улици в центъра на града, докато други са изложили културни артефакти близо до горичката Осун.
Много поклонници също са видени да носят пластмасови бутилки и бурета и да се придвижват до река Осун, за да си вземат вода за духовни цели.
Щатското правителство обаче предупреди поклониците да не пият водата от реката, тъй като тя е замърсена.
Кореспондентът на НАН също забеляза някои от маскиралите се участници да изричат заклинания и да стрелят от време на време във въздуха с оръжията си, което се посреща въодушевено от околните.
Служителите от охраната, включително и нигерийската полиция, са разположени на стратегически места в столицата, за да гарантират реда и закона, както и да улеснят движението на хора и превозни средства.
НАН допълнително съобщава, че търговците на храна и сувенири са се възползвали от наплива от посетители, за да направят бърза печалба.
Събитието, което започна на 1 август, се очаква да завърши в петък с млада девойка Аругба, която ще носи на главата си калабаш като символично жертвоприношение на речната богиня.
Според куратора на празника за големия финал се очакват не по-малко от 60 000 поклонници и туристи.
Фестивалът Осун Осогбо, чиято история датира от много векове, обикновено се празнува в древна горичка, за която се смята, че е сред последните свещени гори, които все още са останали в градовете на Йоруба.
Като признание за световното му значение и културна стойност, Свещената горичка е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2005 г.
НАН допълнително съобщава, че за хората от земята Осогбо годишният фестивал символизира традиционното прочистване на града и културното обединение на хората с техните предци и основатели на кралство Осогбо.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)