Отличеният с "Грами" музикален колектив "Планет Дръм" (Planet Drum), съставен от известни барабанисти, се събра отново след 15 години, за да запише нов албум, който има за цел да обедини света в ритъм и танц, предаде Асошиейтед прес. Появилият се наскоро на музикалния пазар албум "In The Groove" включва барабанисти от много различни среди и музикални култури, които си сътрудничат с помощта на технологии, за да адаптират своите акустични инструменти в нови звукови форми.
Колективът е съставен от Мики Харт от "Грейтфул Дед", майстора на индийска табла Закир Хюсеин, нигерийския виртуоз на говорещия барабан Сикиру Адеподжу и величието на конгата Джовани Идалго от Пуерто Рико. 
"Първото нещо, което всички знаем за ритмите, е, че те са универсални", казва Хюсеин. "Благодарение на това  майсторите на ритъма по целия свят могат да си взаимодействат, да общуват и да работят заедно, за да създават музика". 
"Барабаните са отделен език", допълва Харт. 
Приятелството и сътрудничеството между Мики Харт и Закир Хюсеин започва преди десетилетия. Двамата се запознават чрез бащата на Хюсеин - легендарният майстор на табла Устад Аларакха, който е акомпанирал на Рави Шанкар. 
Първата тава на "Планет Дръм" - едноименната "Planet Drum" от 1991 г., е първата, удостоена с награда "Грами" в категорията, която днес отличава най-добрите глобални музикални албуми. Вторият албум им носи още една награда "Грами" през 2009 г. 
Джовани Идалго на свой ред споделя, че за него е чест да обикаля целия свят с колектива "Планет Дръм", "защото е невероятно човек да анализира и оценява разнообразни култури и стилове от различни континенти страни - Африка, Индия, САЩ, Пуерто Рико.
В този трети албум Харт и Хюсеин не искат виртуозността на различните изпълнители да "претовари" обикновения слушател. Вместо това те се съсредоточават върху създаването на ритми, които поддържат енергия и темпо и карат хората да се движат.
Всеки от тях е майстор на даден инструмент или в определен стил на свирене на барабани, като например Адеподжу, роден в семейство на музиканти, които свирят на говорещ барабан - инструмент, способен да имитира вокални звуци и език. 
"Беше предизвикателство да свирим заедно като денс група, за разлика от майсторите на ритъма, които се изявяват в собствените си стилове", казва Мики Харт.
Хюсеин допълва, че желанието им е било "всички тези инструменти и модели на свирене на барабани да се обединят и да изкристалиризат по един опростен начин, съхранявайки същевременно органичните елементи и тънкостите на инструментите и традицията, която представляват".
Музикалното видео към песента им "King Clave", създадено съвместно с организацията "Playing for Change", показва членовете на "Планет Дръм" заедно с 50 барабанисти от цял свят.
"Барабаните са неразделна част от културите на коренното население по света. Те са използвани през вековете не само за празнични случаи, но и за комуникация (дори за изпращане на съобщения от село до село), казва Адеподжу. "Тези инструменти заемат важно място в широк спектър от обществени събития (духовни церемонии, раждания, погребения, карнавали и т.н.), откъдето идва и тяхната универсална привлекателност", допълва музикантът.
Хюсеин казва, че музиката на "Планет Дръм" има за цел да приобщи хората, точно както барабанът в многото си форми винаги е бил свързан със социални и общностни събирания.