Десетина граждани посетиха изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева в Шумен днес. Представените от тях проблеми са свързани със социални, трудови и потребителски права, затруднения с получаване на пенсия, особено, когато хората са работили в чужбина, казуси с право на собственост и други. Това каза на пресконференция след приключването на работата на приемната Катя Христова – началник на кабинета на националния омбудсман.   
На организираните до момента приемни в други градове на страната ни посещаваха средно около 10-15 човека, но след като заработи новата електронна система за приемане на жалби от граждани и граждански организации, която също представяхме на срещите, сигналите към националния омбудсман се увеличиха със 17 процента в сравнение със същия период на миналата година. „Новото е, че всеки гражданин може от личния си телефон да изпрати жалба до омбудсмана. Другият нов компонент на платформата е наличието на отделна секция за децата, в която могат да се запознаят с правата, които имат. Има и модул чрез който всяко дете, ако се чувства притеснено и смята, че се намира в риск, също може да изпрати жалба, отбеляза Христова.
Тя изрази съжаление, че в Шумен няма местен обществен посредник, след като постът бе освободен от Иван Капралов през февруари 2021 година и след няколко опита за избор на нов, тъй като като кандидатите не получават подкрепата на две трети от общинските съветници. Водят се разговори за промяна на това законово изискване, за да се улесни избора на местен обществен посредник, стана известно на пресконференцията. 
Експерти от екипа на националния омбудсман следващата седмица ще имат приемни във Видин и Враца, с което ще приключат обиколките си в Северна България. Предстоят срещи и с гражданите в Южна България. На тях също ще бъде представена новата електронна система на институцията за приемане на жалби от граждани и граждански организации, допълни Христова.