Два нови планински маршрута са достъпни за туристите в Чепеларе от този летен сезон, съобщиха от общинската администрация. Една от маркираните екопътеки води към стара воденица край града, където са снимани сцени от емблематичните български филми „Време разделно“, „Капитан Петко Войвода“ и други. 
Подробни указателни и информационни табели са поставени по екопътеката „Старата воденица“. Маршрутът с дължина 3 км започва при последната сграда на фабриката за ски в града и се изминава за около час. „Пътят на водата“ е живописен участък от екопътеката, проследявайки водата, достигаща до воденичното колело. Прокарването на екопътеката е с основно финансиране от община Чепеларе по Програмата за развитие на туризма (2021-2022 г.) с подкрепата на „Алпийски тролей Zipline – Чепеларе“. Ученици и доброволци са участвали в облагородяването на пътеката. 
Вторият туристически маршрут е към праисторическото пещерно обиталище „Чая“.   На терена на обиталището до края на август продължават проучвания на археолози.