Иран планира да се снабди с още три варианта на сателита "Хаям", изведен в орбита тази седмица от Русия, съобщи говорител на иранското правителство, цитиран от Франс прес.
"Изграждането на още три спътника "Хаям" с участието на ирански учени е част от дневния ред на правителството", заяви в Туитър Али Бахадори-Джахроми.
Сателитът беше изстрелян във вторник от ракета Союз-2.1Б от контролирания от Москва космодрум Байконур в Казахстан.
На пресконференция в сряда директорът на иранската космическа агенция Хасан Салариех обясни, че сателитът е построен от Русия под надзора на Иран. Според САЩ сателитът е предназначен за "шпионски" цели. Вашингтон определя засилващото се сътрудничество между Техеран и Москва като "сериозна" заплаха.
В сряда Иран отхвърли тези твърдения, заявявайки, че устройството е създадено за нуждите на страната при "управлението на градски кризи" и "на природни ресурси", припомня АФП.
Миналата седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, че според неназовани представители на западното разузнаване Русия "планира да използва сателита за няколко месеца или повече" във войната си в Украйна, преди да предаде контрола над него на Иран. Иранската космическа агенция заяви, че ще контролира сателита "от първия ден".
Сателитът "Хаям", наречен на персийския енциклопедист от 11-и век Омар Хаям, не е първият ирански сателит, изведен в орбита от Русия. През 2005 г. Сина-1 излетя от руския космодрум Плесецк.
Според Иран космическата му програма преследва само граждански и отбранителни цели и не нарушава ядрената сделка от 2015 г. или други международни договори.
Западните правителства се опасяват, че системите за изстрелване на сателити включват технологии, взаимозаменяеми с използваните в балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Иран неизменно е отричал да иска да изгради подобни системи.
Първият ирански военен сателит беше изведен в орбита през април 2020 г., като предизвика недоволството на САЩ.