Останах без дом, без прехрана и без надежда. Моля за работа, за да оцелея. С този разтърсващ зов за помощ дойде в редакцията на „Утро“ Богомил Стефанов.
71-годишният мъж изгуби покрива над главата си след пожар в местността Сухият кладенец, който погълна единственото му жилище - скромна виличка, старата му кола, дори дрехите му и личните документи.
„Не знам дали има смисъл да живея, аз съм силен човек, но е страшно трудно да се оцелява, в шок съм. Пожарът още е пред очите ми, цялата ми покъщнина е в една найлонова торбичка. От този момент ходя по мъките, все пак ми извадиха нова лична карта. Приятели ми дават по някой лев, но те просто изтичат... До момента само едно момиче - Зейнеб, от социалните служби, ми оказа някакво съдействие от страна на властите. Всичките ми близки починаха. Имам две деца, но не поддържам връзки със сина от години, а дъщерята е далече и самата тя има нужда от помощ. Разчитам на хората, на приятелството и подкрепата на обществото. И аз самият съм давал - храна, дрехи, каквото съм можел, на хора в нужда. Никога не съм мислел, че ще дойде ден, в който аз да търся помощ“, разказа пред журналист от вестника Богомил петнайсетина дни след трагедията.
Обещали му помощ от различни места, но изпитал на гърба си поговорката, че обещаването не е като даването.
Все пак първоначално е подпомогнат с дребни суми, а плевенска фирма, в която е работил, му подала ръка. Подарила му „Пежо Партнер“ - старичко, но годно за употреба. Само ме платил задължителната застраховката „Гражданска отговорност“, за да е изряден - пак с дарени пари, които пресъхнали като Дунав през последните седмици.
Сега Богомил Стефанов моли за работа. Нещо с колата - да превозва стока или каквото се наложи. Защото топлото лято отлита, а той все така е без покрив, със скромна пенсийка и без да знае как ще оцелява тази зима, за която всички казват, че ще е най-тежката от десетилетия насам.
Който иска да му подаде ръка, може да се свърже с него на телефон 0895 411 231. И да му върне вярата, че животът има смисъл, а доброто не живее само в приказките.