Западът трябва да предприеме конкретни стъпки, за да се избегне евентуален конфликт, който Сърбия може да провокира в Косово, казва професорът по политически науки Дритеро Арифи, както предаде специално за БТА агенция КосоваПрес. Според Арифи не може да има война, докато войските на КФОР са в Косово, но добавя, че откритите проблеми трябва да бъдат затворени, тъй като те пораждат конфликти, които след това според него могат да прераснат във война.
Арифи разглежда изявлението на премиера на Косово Албин Курти за риск от нов конфликт между Косово и Сърбия като послание към Запада да предприеме стъпки и да предупреди Сърбия за провокациите й в северната част на Косово.
„Не вярвам, че ще имаме война, защото КФОР е тук, докато КФОР е тук, ситуацията може да се организира така, да се поддържа този крехък мир. Но в международен аспект това звучи много грубо, повече в международен аспект, но по някакъв начин трябва да се разбира в някои измерения; в известен смисъл това е много ясно послание, изпратено от Курти в смисъл, че Западът трябва да вземе политическо решение за Косово и че със Сърбия не можем да се преструваме че имаме мир, мир между супер добри съседи, това е реалността, имаме конфликт, не казваме война, а много ожесточен конфликт, който може да се превърне във война, затова мисля, че премиерът Курти искаше да изпрати послание към западния свят, особено в ситуацията, в която са Русия и Украйна днес, да предприеме стъпки за избягване на всеки възможен конфликт в близко бъдеще“, каза Арифи за КосоваПрес.
Според него целта е да се повиши нивото на осведоменост на запад за откритите проблеми Косово-Сърбия, като се има предвид ситуацията, която може да се създаде след 1 септември в северната част на страната, когато се очаква да започне прилагането на реципрочните мерки.
„Това вероятно беше основното послание на Курти, че Западът на 1 септември трябва да се подготви да вземе всички мерки, да предупреди Сърбия, както и опонентите там, престъпници или терористи, които действат в северната част на Косово, и е известно от коя държава се спонсорират“, каза той.
В интервю, дадено за италиански вестник, Курти, попитан колко голям е рискът от нов конфликт, заяви, че след нахлуването на Русия в Украйна ситуацията се е променила и има висок риск и за Косово.
„Не бих казал много висок, защото тук имаме контингент на НАТО, но със сигурност е висок. В крайна сметка ние сме демокрация, граничеща с автокрация. Преди нахлуването в Украйна шансовете бяха малко, сега ситуацията е променена. Първият епизод, последица от фашистката идея на панславизма, която Кремъл има, е Украйна. Ако има втори епизод, например в Приднестровието, тогава е голяма вероятността за трета война на Западните Балкани и в частност в Косово“, каза Курти.
Що се отнася до ситуацията в северната част на Косово, тя е чувствителна според професора по политически науки Дритеро Арифи, който изтъква хибридната война на Сърбия, подкрепяна от Русия.
„Косово и Сърбия са в открит конфликт от 23 години, присъствието на КФОР ни показва колко крехка е цялата ситуация. Така че ние сме в студен конфликт, не бих могъл да го нарека война, защото това е много грубо определение в момента, но трябва да внимаваме с думите за това как се държим, ситуацията е крехка, може би това трябваше да го подчертае министър-председателят. Защото в северната част на Косово имаме хибридна война, не класическа война, защото това също е много различно, хибридна война означава саботаж, терористични атаки, дезинформация и 1 милион други проблеми, които цивилното население може да направи там в северната част на Косово, за да създаде хаос“, казва Арифи.
В Косово имаше много реакции по повод на изявлението на премиера Курти, включително и от лидери на опозиционни партии.
Лумир Абдиджику от Демократичната лига на Косово каза, че Курти иска криза и че с изявленията за война е успял да се конкурира с добрите новини, които Косово произвежда от известно време.
„Курти говори за война. Това са международните медийни новини за Косово днес. Не за инвестиции, не за интеграции, а за война в Косово. Това е нашето послание към света. И така, с майсторството на кавга в научен стил, той успя да направи силна конкуренция на добрите новини, които културното лято на Прищина и Косово произвежда в същите медии от известно време насам. Този човек иска криза. Той мечтае да е главен герой в паниката. Точно като Вучич, в чиято страна инвестициите естествено не спират, той също говори за Косово във война, криза и страх. За какво ви трябва пропагандата на противниците на страната, когато имате премиер, който си вкарва автогол?", написа Абдиджику.
В същото време заместник-председателят на Демократичната партия на Косово Вльора Читаку каза, че няма да има война и че НАТО е гарант за суверенитета на Косово.
"Няма да има война в Косово. Не всявайте страх и паника. НАТО е гарант за суверенитета на Косово. Сърбия много добре знае какво носи откритият конфликт с НАТО. Тя го е преживяла. В Косово имаше война преди 23 години. Някои от нас бяха възрастни и имаха възможност да се бият тогава. Междувременно Сърбия днес най-вече отговаря на статуквото и вероятно говори за стикери и барикади. Конвенционалната война свърши. Сега битките са от друго естество", каза тя 
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)