Израелски войници убиха трима палестинци и раниха десетки в престрелка днес по време на операция за арести в Наблус на Западния бряг. Това обяви днес палестинското здравно министерство ден след примирието, сложило край на тридневния въоръжен конфликт между Израел и радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" в ивицата Газа, предаде АП.
Израелската полиция съобщи, че е обкръжила дома на Ибрахим ан Набулси, издирван за поредица нападения с огнестрелно оръжие по Западния бряг по-рано тази година. Полицията потвърди, че Набулси и още един палестински боец са били убити в престрелката и че после в къщата били намерени оръжия и експлозиви.
Израелската армия съобщи междувременно, че войници са били нападнати от палестинци с камъни и експлозиви. Войниците отвърнали със стрелба с бойни патрони. Един от нападателите бил прострелян, но армията не даде подробности за състоянието му.
Здравното министерство на палестинската автономна власт съобщи, че убитите са трима - Ибрахим ан Набулси, Ислам Сабух и Хюсеин Джамал Таха, а още най-малко 40 човека са били ранени в израелската операция.
През последните месеци силите за сигурност на Израел извършват среднощни акции по Западния бряг за прочистване от бойци от войнствени палестински групировки, предимно от "Ислямски джихад". Десетки палестинци бяха убити в хода на тази кампания в отговор на поредица нападения от началото на годината срещу израелци, в които загинаха 19 човека, припомни АП.