Китайските власти затвориха прочутия тибетски дворец Потала, след като в хималайския регион беше регистрирана лека епидемия от КОВИД-19, предаде Асошиейтед прес.
Действията подчертават, че Китай продължава да се придържа към своята политика на "нулев КОВИД", която налага затваряне, рутинни тестове, карантина и ограничения за пътуване, дори когато повечето други страни са отворили отново врати.
В съобщение на сайта на двореца в социална медия се казва, че Потала,  който е традиционният дом на будистките лидери на Тибет, ще бъде затворен от днес, а датата на повторното му отваряне ще бъде обявена по-късно.
Икономиката на Тибет е силно зависима от туризма, а Потала е ключова забележителност, посочва АП.
Според Китай твърдата му политика е успяла да предотврати мащабни хоспитализации и смъртни случаи, докато критиците, включително Световната здравна организация, осъждат въздействието ѝ върху икономиката и обществото и твърдят, че тя не е в крак с променящия се характер на вируса и новите методи за превенция и лечение.
Днес Китай обяви 828 нови случая на вътрешно предаване на вируса, 22 от които в Тибет. Повечето от тези случаи не са показали симптоми.
Междувременно повече от 80 000 пътници остават блокирани на южния курортен остров Хайнан съгласно изискванията, че през следващите дни трябва да направят отрицателен тест за вируса, преди да им бъде разрешено да напуснат.