Основният път към Националния парк "Долината на смъртта" ще остане затворен и през следващата седмица, докато екипите го почистват след рекордните дъждове, които повредиха пътя и го затрупаха с кал, камъни и отломки, съобщи Асошиейтед прес.
Миналата седмица внезапни наводнения в парка хванаха в капан стотици гости на хотели и частично затрупаха с кал около 60 автомобила и камиона. Не се съобщава за пострадали.
Калифорнийското министерство на транспорта съобщи, че около 48 км от щатския път 190 са били частично или напълно затрупани от отломки, а около 32 км са били разчистени.
Маршрутът обаче ще остане затворен поне до 17 август, се казва в изявление на министерството.
„Екипите ни продължават да отстраняват отломките. Те откриха няколко повредени участъка от магистралата с повреди по асфалта и подкопаване на пътното платно", заяви един от шефовете в министерството.
Паркът, който се намира  в близост до границата между щатите Калифорния и Невада, има над 1609 км пътни платна на площ от 1,3 милиона хектара.
Рекордните дъждове миналия петък изсипаха за един ден около 75% от обичайното за цяла година количество валежи в района. Това е повече, отколкото някога е било регистрирано за целия месец август.
От 1936 г. насам единственият ден с повече дъжд е бил 15 април 1988 г.