Русе е областта в страната с най-ниска борсова цена на олиото. В магазините обаче мазната течност съвсем не е на най-ниски цени, тъй като при нас са най-високи маржовете между цените на едро и на дребно. Това показва последната справка на Министерството на земеделието за цените на основните хранителни продукти.
По тържищата в областта олиото върви средно по 4,35 лева литъра, като за предходната седмица цената му пада с 1,1 на сто. Това е най-ниската стойност, която отчитат експертите на министерството.       

Докато стигне до големите търговски вериги олиото поскъпва с 0,94 лева до средно 5,29 лева за литър. В по-малките магазини разликата е още по-драстична. Средната отчетена цена в тях е 5,90 лева за литър или 30% над стойността на едро.
Доста пародоксални изглеждат данните на министерството за продажбите на брашно в Русенско. Цената на едро по тържищата е 1,63 лева за килограм, а в големите търговски вериги върви средно по 1,54 лева за килограм. Доста трудно е да си представим, че има търговци, които предпочитат да купят по-скъпо брашно в чували, вместо да си го вземат с 9 стотинки по-евтино в пакети по 1 килограм от хипермаркета. Очевидно не става въпрос за грешка, тъй като подобни случаи има още в Пловдив и Ямбол. А данните показват рязко поевтиняване на брашното в големите търговски вериги, закупено кой знае откъде. И тържищата, както и по-малките магазини ще трябва отново да коригират офертите надолу, което няма да зарадва земеделците, но пък ще се отрази добре на джоба на потребителите.