Две творби на Павел Койчев допълват колекцията „Българска скулптура“ на галерия „Униарт“ на Нов български университет (НБУ). Това съобщават от висшето учебно заведение дни, след като произведението „Преносителят“ бе инсталирано в двора на сградата му.
Двете нови попълнения в колекцията на галерията, които са закупени от ръководството на НБУ, са торс на мъж и торс на жена. Очаква се те да бъдат официално открити за началото на учебната година, допълват от висшето училище.
Както БТА вече писа, скулпторът Павел Койчев присъства лично на инсталирането на „Преносителят“ в двора на учебното заведение. Творбата е направена от месинг, а стъклената композиция, която се намира на гърба на магарето, е изработена по проект на автора от студентката на НБУ Маргарита Маркова, която е завършила магистърска програма „Изкуството от стъкло в дизайна и архитектурата" в класа на проф. д-р Константин Вълчев.
Скулптурата е част от едноименната изложба на Койчев от 2007 г., вдъхновена от романа на Валери Стефанов „Изгубените магарета“ и включваща фигури на четири магарета от различен материал.
 
Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“. Първата му самостоятелна изложба се състои през 1982 г., а 17 години по-късно участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. Участва в представянето на България на Международното биенале във Венеция през 2002 и 2012 г.
Произведения на Койчев са притежание на Националната художествена галерия (НХГ), на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), на други галерии в страната, както и на частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.
Сред проектите му са „Торен бръмбар“ (1995 г.), „Доли или нещо за клонирането” (1997 г.), „Стадото“ (2000 г.), „Обиталище“ (2000 г.), „Къщите, лятото, морето“ (2005 г.), „Високомерна разходка“ (2006 г.), „Градежът“ (2007 г.) и др.  / ГН