БСП е първата политическа сила, която обяви водачите на листите си в региони за изборите на 2 октомври. В Русе Крум Зарков ще бъде заменен от доскорошния земеделски министър Иван Иванов.
Решението на „Позитано“ 20 е знаково в две посоки.
Първата е, че начело на две листи са само двама души - Корнелия Нинова, която води в Благоевград и в София и Иван Иванов, номер 1 в Шумен и Русе, което сочи голямата му политическа тежест и важност за присъствието му в парламента за ръководството на БСП.
Вторият знак подлежи на по-голям анализ. Отново начело на русенската листа е поставен външен човек, но докато Крум Зарков беше абсолютен местен фаворит и социалистите безрезервно го приемаха като свой, Иванов е познат на масовия избирател главно от телевизията.
В тази ситуация най-важното място в русенската листа става това на подгласника на водача. Тъй като Иван Иванов е много добре познат в Шумен, най-вероятно ще предпочете парламентарен мандат от родния си град. Това означава автоматично изтегляне в Народното събрание на номер 2 в русенската листа. За подобни сметки, разбира се, е много рано, за тези решения влияят много фактори, включително и субективни, но преди старта на кампанията това е най-реалистичната картина.
Кандидатите за листата ще бъдат излъчени на общински конференции, които трябва да се проведат до 16 август, каза за „Утро“ новият областен председател на БСП Тодор Йорданов. За него това ще е първа кампания на поста, след като през юли предшественикът му Пламен Рашев подаде оставка с мотива „незадоволителни изборни резултати“.