Главният изпълнителен директор на Органа за насърчаване на износа на Гана, д-р Афуа Асабеа Асаре поиска от 10-те технически комисии, натоварени да управляват изпълнението на Националната стратегия за развитие на износа (НСРИ), да гарантират, че намалява зависимостта на страната от вноса. Това предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
На семинар в Акра на НСРИ и Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), д-р Асаре каза, че заинтересованите страни трябва да помогнат за избавянето на страната от сегашното й състояние на зависимост от вноса чрез преодоляване на проблема, започвайки от най-ниските нива.
НСРИ има за цел да предостави ясна посока и намерение за увеличаване на приходите от нетрадиционен износ до 25,3 милиарда щатски долара до 2029 г.
Д-р Асаре каза, че равносметката след първата година от внедряването на НСРИ е 3,3 милиарда щатски долара приходи от нетрадиционен износ.
Това представлява ръст от 17 процента спрямо печалбите от 2,84 милиарда щатски долара за 2020 г., отбелязвайки увеличение на средния годишен темп на растеж от 7,07 процента.
„Въпреки това увеличение ще трябва да се положат много повече усилия, за да се осигурят значителни увеличения за постигане на целта“, каза д-р Асаре.
Нетрадиционният износ включва всички продукти, различни от какаови зърна, трупи и дървен материал, необработено злато и други минерали и електричество. Това са главно селскостопански продукти, риба и морски дарове, готови храни и напитки, занаяти и други артикули.
Д-р Асаре намекна за планове за областна програма за обществена чувствителност по отношение на Националната стратегия за развитие на износа (НСРИ) в цялата страна.
Очаква се в края на тази програма заинтересованите страни не само да са наясно със съдържанието на НСРИ, но също така да знаят и оценяват своята роля и принос за постигане на целта.
Заместник-министърът на търговията и промишлеността Херберт Крапа, призова за институционално сътрудничество, за да се осигурят бързи, но задълбочени идеи за прилагане на стратегията за развитие на износа.
„Не можем да изпълним Националната стратегия за развитие на износа без институционално сътрудничество. Имам предвид институционално сътрудничество в най-истинския смисъл на израза, което естествено започва с признаването, че страните, поканени на масата, наистина имат какво да предложат и страните, които седят около масата, приемат, че трябва да дадат всичко, което могат, за да постигнем успех“, каза Крапа.
Зам.-министърът на търговията отбеляза, че „постепенно, бавно, сигурно и стабилно преминаваме към пълноценно изпълнение на Националната стратегия за развитие на износа. Това е може би кръстопътя, наричан ​​„точка без връщане“, и ние не можем да си позволим да се откажем в този момент. Създадохме достатъчно инерция за излитане и трябва да продължим само с един резултат в ума – успешно изпълнение.“
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)