Никопол е домакин на кръг от националния шампионат по водомоторен спорт и на атрактивен Джет ски събор. Събитията се провеждат днес и утре на плажа на река Дунав и привличат стотици почитатели на водомоторните спортове. 
Идеята за домакинството на надпреварата е на кмета на община Никопол Ивелин Савов. Принос в организацията има клуб "Никопол Екстрийм“, съвместно с Българската федерация по водомоторни спортове. 
"Тези атрактивни събития са част от стратегията ни да популяризираме крайбрежието на Дунав и в частност град Никопол като интересни места за туризъм", каза за БТА кметът на крайдунавската община Ивелин Савов. 
Общо шест отбора от България - Лом, Ряхово, Тутракан, Балчик и два от Първомай, ще спорят в двата дни за купата на Община Никопол. В гонките на най-бързите лодки участват 35 състезатели. Сред тях е и Виктор Любенов, световен вицешампион за 2021 година. Той се състезава за най-големия водомоторен клуб Тутракан и е най-силният пилот в момента като тази година гони поредна титла.
Сред състезателите с моторни лодки е 12-годишният Иван Илиев, който вече е два пъти републикански шампион в своя клас. Той е представител на клуба от село Ряхово. Управлява лодка с мощност от 15 конски сили, която развива до 70 км/час. "Започнах да се състезавам преди две години, много ми хареса и вече съм шампион на България", разказа Илиев. "Харесва ми скоростта, обичам да управлявам лодката и да съм във водата, да се състезавам", добави той.
"Държавата не ни подкрепя финансово, търсим спонсори или сами си плащаме оборудването", коментира механикът на клуба в село Ряхово Орлин Василев. Към клуба тренират седем състезатели и разполагат с осем лодки. "Това, което ни държи да продължаваме да развиваме този спорт, колкото и да ни е трудно, е бензинът в кръвта и успехите на нашите състезатели", добави механикът. 
Заедно с надпреварата при моторните лодки днес започна и Джет ски съборът. Начинаещи и професионалисти показват своите умения в специално пригодено слалом трасе в реката. 
След гонките при лодките и при джетове през днешния ден, довечера събитията продължават с голямо плажно парти на брега на Дунав.
Утре сутринта ще се проведат финалните серии, а след това ще е и награждаването на победителите.