С три златни, четири сребърни и пет бронзови отличия се завърнаха участниците от област Габрово в XII-ия Национален събор на народното творчество в Копривщица, който се провежда от 5 до 7 август и е под патронажа на президента. Това съобщиха днес от пресцентъра на Областната администрация.
Танцови и певчески групи от пет читалища в областта и певици от детския фолклорен ансамбъл „Габровче“ представиха достойно фолклорното богатство на региона  по време на форума, посочиха от институцията.
Журито е присъдило златни медали на танцовата формация „Дряновица“ към Народно читалище “Дряновска пробуда-2008“  в  Дряново, на Деница Проданова от фолклорния ансамбъл „Габровче“ и групата за автентичен фолклор към Народното читалище ”Христо Ботев - 1923”  в село Драгановци.
Със сребърни медали са отличени фолклорната група „Ганчовските снахи“ от читалище „Денчо Славов-1900“ в село Ганчовец и изпълнителките от фолклорния ансамбъл „Габровче“ – Вивиан Власова, Десислава Чакърова и Борислава Димитрова. С бронзови медали са завършили своето участие в събора групата за изворен фолклор към читалище "Христо Ботев - 1894" в село Гостилица, Дешка Лафчиева към същото читалище и Дария Колева, Никол Димитрова и Илина Друмешка от ансамбъл „Габровче“.
Областната администрация в Габрово изказа благодарност към всички участници за представянето, за това че съхраняват българските корени и дух и предават традициите и обичаите от поколение на поколение.
 
На 5, 6 и 7 август в Копривщица се провежда дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българска телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.