Образователното събитие за деца "Концерти за малчугани и великани" ще се състои за трета поредна година. Два концерта - с класическа и фолклорна тематика, ще има в лятното кино "Кабана", съобщават от Столичната община. Входът им е свободен.
Първият концерт е днес от 11:00 ч. е посветен на класическата музика. В него струнният квартет "Класико" ще представи групата на щрайховите инструменти и ще запознае децата с основни музикални теми от световната класика.
Ще бъдат изпълнени "Малка нощна музика", "Дивертименто" в ре мажор и "Пантомима" от Волфганг Амадеус Моцарт, "Валс" из "Спящата красавица" от Пьотр Илич Чайковски и "Валс" от Йоханес Брамс.
Децата ще бъдат запознати с устройството и звукоизвличането при струнните лъкови инструменти.

Вторият концерт, утре, е посветен на фолклора. Музикантите от формация "Хаджии" с ръководител Добри Рахнев ще представят основните фолклорни инструменти - гайда, кавал, гъдулка, тъпан и тамбура.
Специален гост в събитието ще бъде Илия Ганев, солист на ансамбъл "Пирин", който ще представи тамбурата. Музикантите ще запознаят децата и с фолклорните области на България, с българските обичаи и традиции.