Китайският посланик в САЩ Цин Ган беше повикан в Белия дом, където му беше връчена нота, в която се осъжда "безотговорното", според Вашингтон, поведение на Пекин, съобщи говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби, цитиран от Франс прес.
"Посланикът беше извикан след провокативната демонстрация на сила от страна на китайските военни в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, каза Кърби.
"Осъдихме военните операции на Китай, които са безотговорни и противоречат на дългогодишната ни цел да поддържаме мира и стабилността в Тайванския пролив", заяви говорителят. "На посланика е било дадено ясно да се разбере, че действията на Пекин са повод за безпокойство за Тайван, за нас и за нашите партньори по света", добави Кърби, визирайки опасенията, изразени от демократичните страни в рамките на форматите Г-7 и АСЕАН.
Кърби поясни, че на китайския посланика е било било пояснено, че нищо не се е променило в американската политика за един Китай..
САЩ не признават независимостта на Тайван, но същевременно подкрепят правото на острова да остане демократичен.
"Ние също така обяснихме, че САЩ са готови, независимо какво ще реши да направи Китай", добави Кърби. "Не търсим, нито се стремим към криза", подчерта той. "Но няма да бъдем възпрепятствани да действаме в моретата и небето на западната част на Тихиоокеанския регион, в съответствие с международното право, както сме правили от десетилетия наред, защитавайки Тайван и един свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион", каза той.