Имаме нужда от устойчиво мнозинство, от хора, които имат визията, яснотата, експертизата България да е част от нашето европейско семейство. Това каза депутатът в 47-ото Народно събрание от "Демократична България" (ДБ) Александър Симидчиев пред събралите се пред президентството протестиращи граждани срещу евентуално връщане на зависимостта на България от газовите доставки от "Газпром".
Недоволните се събраха след призиви във Фейсбук. Но, отбелязаха оратори, протестът не е само граждански, но и политически. Той бе подкрепен от "Демократична България".
Това, което виждам през последната една година, в която съм в политиката е, че четири пъти в България от нула до първа политическа сила в рамките на два месеца се издига някоя различна партийна групировка, сподели Симидчиев. Единственото нещо, по думите му, което в медицината може да доведе до здраве, е устойчивост. Ако лекуваме едно хронично заболяване, устойчиво трябва да лекуваме в една посока, не става постоянно да меним нещо -  в противен случай болният организъм няма да бъде излекуван, а определено виждам, че нашето общество боледува.
Бил съм от другата страна, видял съм какво може социалистическият строй, не искам да се връщам там, искам да вървим напред там, където можем да се развиваме, децата ни да учат, където има много повече неща, които могат да осмислят живота ни, изтъкна представителят на ДБ. 
Александра Стеркова от "Демократична България" обърна внимание, че през последните осем месеца са се направили много  постъпки, за да може България да бъде независима от доставките на газ от Русия, от чужди интереси, да бъде самостоятелна и суверенна държава. Една от причините да сме тук е, че не искаме президентът, който следва да е обединител на нацията, с неговото служебно правителство да ни поставя в една зависимост, която последните осем месеца успяхме малко да разбием, обясни тя.
Част от ораторите на протеста заявиха, че държавният глава Румен Радев иска да установи президентско управление на държавата.