С първата си публична изява служебният кабинет видя „хаос и разруха“ в енергетиката. Всъщност енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ. Това се посочва в позиция на „Демократична България“ (ДБ), изпратена от пресцентъра на партията.
„Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори. Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава „Газпром“, който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна“, се допълва в позицията.
Според ДБ „апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът“ могат да се тълкуват като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия – газът от Русия да се започне да се плаща в рубли и да се подпише дългосрочен договор за доставка на газ с „Газпром“.
„Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца. Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа“, допълват от „Демократична България“. 
От партията посочват пет решения на проблема, сред които подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ, осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на Европейската комисия; договаряне на допълнителни количества азерски газ; завършване на интерконектора с Гърция и компенсации за бизнеса и домакинствата. 
„Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси“, допълват от „Демократична България“.